Na proslavu Vincelova kod Zorice Tandare prijatelj iz Šibenika donio pršut od 14 kilograma da počasti njene goste /FOTO/

Obilježavajući Vincelovo kod Zorice Tandare u Kutjevu uvijek je veselo i raspjevano. Okupe se brojni prijatelji i poslovni partneri iz svih krajeva Hrvatske i iz susjednih država, te Austrije. Oko vinogradarske vatre ispred podruma sjedeći na balama slame griju se uzvanici i peku ražnjeve sa slaninom i kobasicom.

Za ovu proslavu pripremljena su brojna jela. Kotao graha, dvije stotine sarmi, pečeni odojak, razne salate i kolači. Poznati ugostitelj iz Šibenika i vlasnik restorana Odmorište Krka Ivan Kovilić donio je drniški pršut od 14 kilograma star četiri godine kako bi Zorica mogla počastiti svoje goste i tom delicijom. Bilo je svega u izobilju, a vrhunska Tandarina graševina ugrijala je promrznute goste koji su se grijali oko vatre.

Obred blagoslova loze za Vincelovo po starom kutjevačkom običaju obavili su vinski biskup Fio Kutjevski, vinski fratar fra Kitokret Venjski i biskup pripravnik Ivan Grgić. Pored gazdarice Zorice, kćerke Nikoline i unuka Ivana kao i vrijednog zeta u ceremonijalu su sudjelovali kao vincilir već spomenuti šibenski ugostitelj Ivan Kovilić, te vinogradarski inspektori Ante Dedić iz Zagvozda, inače povratnik iz Švicarske, fra Josip iz Žepča i Ivica Sabo vukovarski branitelj. Vincilir Kovilić je simboličnim rezanja loze označio početak radova u vinogradu u kojima će nakon proslave trebati zasukati rukave i prionuti poslu.

Tradicionalno su izvučene tombole s vrijednim poklonima što je već tradicija i posebnost kod Zorice Tandare.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment