Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Na današnji dan prije 37 godina preminuo dipl. ing. Stjepan Zdenko Šivo (1938.-1986.)

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: I. Tomić / FB
FOTO: arhiva

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Na današnji dan prije 37 godina preminuo dipl. ing. Stjepan Zdenko Šivo (1938.-1986.) Požega.eu | Na današnji dan prije 37 godina preminuo dipl. ing. Stjepan Zdenko Šivo (1938.-1986.)

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: I. Tomić / FB
FOTO: arhiva

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Prije 37 godina na današnji dan 20. rujna 1986. iznenada je preminuo dipl. ing. agronomije Stjepan Zdenko Šivo, direktor tadašnje Osnovne organizacije udruženog rada „Ratarstvo Ovčare“ u sastavu PPK Kutjevo. Rođen je 19. veljače 1938. u Pleternici, gdje završava pučku školu, a gimnaziju pohađa u Slavonskoj Požegi. Poljoprivredni fakultet u Zagrebu upisuje 1959,, a diplomira 1963. godine. Poslije završenog studija radi u poljoprivrednim organizacijama u Požeškoj kotlini. Prvo mu je radno mjesto u OOOR-u Kula, gdje je  zaposlen  kao referent ratarstva i tehnolog sve do 1970., postižući zapažene rezultate. Zatim u OOOR-u „Ratarstvo Ovčare“ obavlja  funkciju glavnog tehnologa. Osam godina kasnije imenovan je za direktora ove osnovne organizacije. Radeći na mjestu rukovoditelja najvećeg OOOR-a u kutjevačkom Kombinatu, bio je na poslu  iznimno omiljen i cijenjen među radnicima i kolegama, te na širem području. Isticao se kao vrlo dobar organizator te vrijedan i požrtvovan zaposlenik. Osim redovnih praktičnih poslova, bavio se i znanstvenim radom te je u suradnji sa stručnjacima zagrebačkog Poljoprivrednog fakulteta tijekom selekcije graha zaslužan za nastanak sorte „Kutjevački rani“, koja je njegovo koautorsko djelo. Na svojim parcelama pšenice različitih sorti obavljao je znanstvene pokuse.

Stjepan Zdenko Šivo je, među brojnim društveno-političkim i stručnim aktivnostima, bio odbornik Vijeća udruženog rada Općinske skupštine i odbornik VUR-a Zajednice općina Osijek. Vrlo aktivan je bio kao član Mjesne zajednice Pleternica, Kutjevo i Ovčare, predsjednik IDVD PPK Kutjevo te pojedinih sportskih društava. U svoje slobodno vrijeme pokazivao je zanimanje za većinu sportova, posebice za lov i nogomet, a pomagao je i vatrogascima. Posebice je bio privržen Nogometnom klubu Slaviji u Pleternici, iako nikada nije bio aktivni igrač. Svojim predanim radom isticao se kao dugogodišnji klupski djelatnik i predsjednik kluba. Najzaslužniji  je za izgradnju, opremanje i uređenje stadiona koji sada nosi njegovo ime, a njemu u čast svake se godine organizira memorijalni turnir. Od 1976. do 1983. godine bilo je vrijeme kada se u Pleternici radilo na obnavljanju nogometnog stadiona i stvaranju boljih radnih uvjeta. Radovi su obuhvatili izgradnju svlačionica, drenažu i odvodnju otpadnih voda s igrališta odnosno kanalizaciju. U radnim akcijama sudjelovali su igrači, klupski funkcioneri, članovi uprave, brojni prijatelji i donatori, a osobito pleternički obrtnici, trgovci i tvrtke. Među njima se posebno isticao Stjepan Zdenko Šivo koji je bio organizator i voditelj radnih akcija te je spremno i energično sudjelovao u pojedinim fizičkim poslovima. Za svoje iznimne aktivnosti dobio je Orden rada sa srebrnim vijencem od  predsjednika ondašnje države Josipa Broza Tita.Premda je radio izvan Pleternice, Stjepan Zdenko Šivo je svaki slobodni trenutak posvećivao svom rodnom mjestu. Nije bio član Komunističke partije, a kao vjernik, veliki domoljub i rodoljub bio je politički nepoćudan te je još kao dječak, ali i kasnije, imao problema s tadašnjom milicijom jer je potajno pomagao izgradnji srušene mjesne crkve. Tijekom „Lipanjskih dana stvaralaštva“ u Pleternici znao se ponosno dovesti u svojoj kočiji iz Ovčara, s lijepim lipicancima s kojima je sudjelovao u svečanoj povorci. Bio je poznat po nastupima na sindikalnim sportskim igrama, a kao snažan i jak čovjek sudjelovao je često u svojoj momčadi natječući se  u potezanja užeta. Zbog iznimno napornog rada i teškoća sa srcem, na jednom natjecanju je pao kao pokošen, a srce je zakazalo. Imao je samo 48 godina, a iza njega su ostali njegova radna organizacija, poljoprivredna struka, njegova Slavija i Pleternica, te supruga i kći jedinica. Preminuo je čovjek koji, unatoč različitim pritiscima, nikada nije zatajio ljubav prema svojoj katoličkoj vjeri, hrvatskom narodu i rodnoj Pleternici.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.