Moguća promjena Odluke DVD-a Požege!?

Autor: D.K.

Šimun MiletićPOŽEGA – Različita su tumačenja Odluke Dobrovoljno vatrogasnog društva Požege kojom je 15 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe prestalo biti članom tog DVD-a odnosno pripadnikom operativne postrojbe u DVD-u Požega. Kao takvu Odluku jedan dio javnosti je prihvatio dok je drugi dio osudio donošenje i isključivanje dugogodišnjih članova DVD-a koji su ujedno i operativni članovi u tom društvu.

Donesena Odluka se temelji na odredbama novog Statuta DVD-a Požega kojeg je prihvatio Ured državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji i kao takva je zakonita. U članku 10. Statuta i članku 6. Izmjena i dopuna statuta jasno je definirano da pripadnici koji su članovi javne vatrogasne postrojbe ne mogu biti pripadnici operativne postrojbe, odnosno i operativni članovi u DVD-u Požega.

Izmjenama i dopunama Statuta bilo je potrebno pristupiti reviziji članstva prilikom koje je utvrđeno da se kao operativni članovi iste osobe vode u dvjema postrojbama što je dvojbeno da li to tako može biti. Malo je možda zbunjujuće situacija jer se radi o članovima koji su pripadnici operativnog sastava u Ustanovi (JVP-u) i Udruzi građana (DVD-u).

Hrvatska vatrogasna zajednica je u ožujku 2014. godine donijela obvezujuću Odluku o vrstama članstva u dobrovoljnim vatrogasnim društvima. U toj Odluci, u članku 2. jasno je navedeno da status operativnog člana osoba može imati u samo jednom društvu (DVD-u).

Prema svemu sudeći tu se pojavljuje nedorečenost koja je i izazvala prijepore u donesenoj Odluci DVD-a Požega o isključenju onih članova koji su operativni članovi u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Požege iz razloga jer ta postrojba (JVP) nije društvo već je to ustanova.

Prema informacijama koje smo dobili iz Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije i Hrvatske vatrogasne zajednice, jer istih ili sličnih problema ima i u drugim sredinama u RH, kao takva nedorečenost biti će razmatrana i pojašnjena na prvoj sjednici  Operativno tehničkog stožera  i Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice na kojoj će se morati jasno definirati ta dva pojma i pojasniti definicija koja je nedorečena.

Slijedom navedenog, kako neslužbeno doznajemo Upravni odbor DVD-a Požega na svojoj prvoj skorašnjoj sjednici obustavit će primjenu Odluke o isključivanju dugogodišnjih članova DVD-a Požega koji su ujedno i operativni članovi u tom društvu.

Različitim tumačenjima, s jedne se strane pojavljuje logičan zaključak da se doista jedna osoba ne može voditi na dva mjesta u istom registru, kompjuterskoj  aplikaciji Hrvatske vatrogasne zajednice pod nazivom  „Vatrogasna mreža“ u kojoj su svi podaci o pravnoj osobi, opremi i vozilima te vrstama članstva u svim DVD-ima i JVP na području RH. Ako bi se na dva mjesta vodile iste osobe u toj aplikaciji proizlaze netočni podaci o ukupnom broju operativnih članova.

Bilo bi poželjno da se Odluka o isključivanju dugogodišnjih članova DVD-a Požega privremeno stavi izvan snage te da se sačeka tumačenje i donošenje konačnog pravorijeka krovne vatrogasne organizacije te da se sukladno tome ide u daljnju proceduru provođenja ili konačnog opoziva te odluke.

/Foto: Ilustracija, pozega.eu/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot