Moguća promjena Odluke DVD-a Požege!?

Autor: D.K.

Šimun MiletićPOŽEGA – Različita su tumačenja Odluke Dobrovoljno vatrogasnog društva Požege kojom je 15 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe prestalo biti članom tog DVD-a odnosno pripadnikom operativne postrojbe u DVD-u Požega. Kao takvu Odluku jedan dio javnosti je prihvatio dok je drugi dio osudio donošenje i isključivanje dugogodišnjih članova DVD-a koji su ujedno i operativni članovi u tom društvu.

Donesena Odluka se temelji na odredbama novog Statuta DVD-a Požega kojeg je prihvatio Ured državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji i kao takva je zakonita. U članku 10. Statuta i članku 6. Izmjena i dopuna statuta jasno je definirano da pripadnici koji su članovi javne vatrogasne postrojbe ne mogu biti pripadnici operativne postrojbe, odnosno i operativni članovi u DVD-u Požega.

Izmjenama i dopunama Statuta bilo je potrebno pristupiti reviziji članstva prilikom koje je utvrđeno da se kao operativni članovi iste osobe vode u dvjema postrojbama što je dvojbeno da li to tako može biti. Malo je možda zbunjujuće situacija jer se radi o članovima koji su pripadnici operativnog sastava u Ustanovi (JVP-u) i Udruzi građana (DVD-u).

Hrvatska vatrogasna zajednica je u ožujku 2014. godine donijela obvezujuću Odluku o vrstama članstva u dobrovoljnim vatrogasnim društvima. U toj Odluci, u članku 2. jasno je navedeno da status operativnog člana osoba može imati u samo jednom društvu (DVD-u).

Prema svemu sudeći tu se pojavljuje nedorečenost koja je i izazvala prijepore u donesenoj Odluci DVD-a Požega o isključenju onih članova koji su operativni članovi u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Požege iz razloga jer ta postrojba (JVP) nije društvo već je to ustanova.

Prema informacijama koje smo dobili iz Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije i Hrvatske vatrogasne zajednice, jer istih ili sličnih problema ima i u drugim sredinama u RH, kao takva nedorečenost biti će razmatrana i pojašnjena na prvoj sjednici  Operativno tehničkog stožera  i Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice na kojoj će se morati jasno definirati ta dva pojma i pojasniti definicija koja je nedorečena.

Slijedom navedenog, kako neslužbeno doznajemo Upravni odbor DVD-a Požega na svojoj prvoj skorašnjoj sjednici obustavit će primjenu Odluke o isključivanju dugogodišnjih članova DVD-a Požega koji su ujedno i operativni članovi u tom društvu.

Različitim tumačenjima, s jedne se strane pojavljuje logičan zaključak da se doista jedna osoba ne može voditi na dva mjesta u istom registru, kompjuterskoj  aplikaciji Hrvatske vatrogasne zajednice pod nazivom  „Vatrogasna mreža“ u kojoj su svi podaci o pravnoj osobi, opremi i vozilima te vrstama članstva u svim DVD-ima i JVP na području RH. Ako bi se na dva mjesta vodile iste osobe u toj aplikaciji proizlaze netočni podaci o ukupnom broju operativnih članova.

Bilo bi poželjno da se Odluka o isključivanju dugogodišnjih članova DVD-a Požega privremeno stavi izvan snage te da se sačeka tumačenje i donošenje konačnog pravorijeka krovne vatrogasne organizacije te da se sukladno tome ide u daljnju proceduru provođenja ili konačnog opoziva te odluke.

/Foto: Ilustracija, pozega.eu/

Više iz kategorije