MODERNIZIRANA KAMPANJA “MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA” – Potaknuti dragovoljnu predaju i podići svijest o opasnostima od nestručnog rukovanja

Autor: S.P.

Od početka kampanje “Manje oružja, manje tragedija”, odnosno od 1. rujna 2007. do 31. prosinca 2020. na području PU građani su dragovoljno predali 504 komada raznog vatrenog oružja, 2.048 komada raznog rasprskavajućeg oružja, 197.235 komada raznog streljiva i 103 kg eksploziva. Moderniziranu kampanju “Manje oružja, manje tragedija” predstavili su danas glasonogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković i policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Mirko Petrović.

Kampanja „Manje oružja-manje tragedija“ traje  neprekidno od 1. rujna 2007. i proglašena je najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda. Tadašnji stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev je za akciju „Manje oružja, manje tragedija“ rekao kako je riječ o najučinkovitijoj kampanji u prikupljanju oružja u povijesti UN-a. Od početka kampanje, odnosno od 1. rujna 2007. do 31. prosinca 2020. na području Policijske uprave požeško-slavonske građani su dragovoljno predali 504 komada raznog vatrenog oružja (dugo, kratko, repetirajuće, poluautomatsko i dr.), 2.048 komada raznog rasprskavajućeg oružja (ručne bombe, mine i ostalo) 197.235 komada raznog streljiva i 103 kg eksploziva.

“Novom moderniziranom kampanjom želimo potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnim sredstvima te djelovati na svijest naših građana kako bi shvatili da  MANJE ORUŽJA  zaista znači i MANJE TRAGEDIJA. Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te apeliramo na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija,” rekla je glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković.

Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske

“Građani ne trebaju sami ne donositi oružje i eksplozivna sredstva – dovoljno je želju za dragovoljnom predajom prijaviti na broj 192 te sačekati dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći, vozilom bez policijskih obilježja,” naglasio je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Mirko Petrović. Dodaje kako se u većini slučajeva radi o formacijskim sredstvima koja potječu iz Domovinskog rata.

Mirko Petrović, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj

“To su sredstva od ručnih bombi do protupješačkih mina, streljvo i slično. Sva ta sredstva predstavljaju opasnost, kako za one koji nisu nikada s njima rukovali, tako i za one koji su imale priliku rukovati s njima pa im to iskustvo daje lažnu sigurnost i samopouzdanje koje nerijetko zna imati i tragične posljedice,” dodao je.

“Mi reagiramo na svaki poziv, dolazimo diskretno i zahvalimo svakoj osobi koja je odlučila dragovoljno predati oružje ili je pronašla takva sredstva u svom prostoru. Svaki takav građanin doista zaslužuje pohvalu, jer uz navedene brojčane pokazatelje, naša je procjena kako još toliko, ako ne i više, oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava leži negdje po tavanima, podrumima i drugim neadekvatnim i rizičnim prostorima. Pozivamo građane stoga da jednim pozivom učine svoj dom i svoj prostor sigurnima za sebe i buduće naraštaje,”zaključio je Petrović.

Više detalja o kampanji možete pronaći na web stranici manje-oruzja-manje-tragedija.hr gdje se nalaze sve informacije o kampanji kao i upute i savjeti za građane o dragovoljnoj predaji ilegalnog oružja.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek