Mljekari trebaju osnovati proizvođačku organizaciju kako bi izbjegli ucjene

DSC_0068 (Small)POŽEGA – Iako su određeni pokazatelji pozitivni gledajući na količine mlijeka koje su proizvedene ove godine u odnosu na prošlu ostaje neizvjesnost što će biti sa seljakom kao proizvođačem mlijeka u budućnosti i može li uopće opstati.

U prvih sedam mjeseci u Požeško-slavonskoj županiji proizvodnja mlijeka je veća u odnosu na isti period prošle godine, uz interesantan pokazatelj da je manji broj proizvođača. Tako je u 2013. godini u Požeško-slavonskoj županiji proizvedeno 12,5 milijuna litara mlijeka i to kod 356 proizvođača odnosno isporučitelja. U prvih sedam mjeseci ove godine je bilo 310 proizvođača koji su proizveli 7,6 milijuna litara mlijeka. Ako se nastavi trend proizvodnje proizvedene količine će biti veće u odnosu na 2013. godinu što govori i pokazatelj da je u prvih sedam mjeseci, gledajući isto razdoblje prošle godine, proizvedeno 7,7 milijuna litara, gotovo 100 tisuća litara više.

Iako su proizvedene količine mlijeka veće seljak kao proizvođač mlijeka nije u boljoj financijskoj situaciji. Kako nam kažu neki proizvođači situacija nije zabrinjavajuća već alarmantna. Iz tog razloga je odlučila na određeni način reagirati zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja se se u Zagrebu, u petak, 31.10.2014. sastala s predstavnicima Hrvatskog saveza proizvođača mlijeka, Proizvođačkom organizacijom mljekara „Drava-Sava“ i Hrvatskim savezima uzgajivača goveda koji su na taj sastanak došli iz različitih krajeva Hrvatske.

-Inicirala sam ovaj sastanak jer želim čuti od samih proizvođača mlijeka razloge zbog kojih taj sektor poljoprivrede nezaustavljivo propada i dogovoriti s njima stajališta koja da zastupam u Europskom parlamentu obzirom da Ministarstvo poljoprivrede ne mari za proizvođače mlijeka – rekla je Petir.

Od 2001. cijena otkupa mlijeka je u stalnom padu, a troškovi proizvodnje koji uključuju troškove stočne hrane i najma dramatično rastu. Osnovni preduvjet za održivu proizvodnju mlijeka jest cijena mlijeka koja pokriva prosječne troškove proizvodnje mlijeka.

Zanimljiv je podatak da je prosječna cijena proizvodnje mlijeka u Nizozemskoj i Francuskoj 45 centi po litri, Njemačkoj 50 centa po litri dok je u Hrvatskoj s 36 centi po litri prema riječima proizvođača mlijeka pala na 29 centi.

Europski pa i hrvatski proizvođači mlijeka zabrinuti su da će najavljeno ukidanje proizvođačkih kvota za mlijeko u EU iduće godine u travnju dovesti do daljeg pada otkupnih cijena i porasta uvoza mlijeka, što će posebno ugroziti opstanak malih proizvođača te stoga od relevantnih nacionalnih i europskih institucija traže instrumente zaštite.

Hrvatski predstavnici proizvođača mlijeka tražili su od Ministarstva poljoprivrede moratorij na kredite i otpis kamata kojeg su i izvijestili da su izloženi mnogobrojnim pritiscima i ucjenama otkupljivača koji ih doslovce pretvaraju u svoje robove. Žalosna je činjenica i ponašanje otkupljivača da je seljaku zapriječeno eventualno raskidanje nepovoljnijeg ugovora kako bi prešao kod drugog, povoljnijeg, dok otkupljivači doslovce preko noći njima otkazuju ugovore bez ikakvih posljedica.

Ministarstvo poljoprivrede, prema riječima proizvođača mlijeka, nije pokazalo interes za njihove probleme iz kojeg su razloga razgovarali, sve probleme iznijeli i prezentirali situaciju u mljekarskom sektoru hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir.

Lani je u Hrvatskoj proizvedeno nešto više od 503 milijuna litara mlijeka a hrvatske potrebe za mlijekom dvostruko su veće od godišnje proizvodnje no naši proizvođači unatoč toj činjenici svoje mlijeko ne mogu prodati.

-Nelojalna konkurencija i uvoz uništava domaće proizvođače mlijeka kojih ima oko 10.200 u Hrvatskoj. Dok naši proizvođači prolaze stroge kontrole laboratorija u Križevcima, uvezeno mlijeko ne prolazi gotovo nikakvu kontrolu pa se tako uvezeno mlijeko  od kojeg je i ono u prahu tretira kao I.klasa što ne odgovara stvarnosti. Takvo mlijeko lošije kakvoće bitno je jeftinije od našeg kvalitetnog i svježeg mlijeka i potrošači ga kupuju ne znajući da su prevareni – ističe Marijana Petir.

Ucjene kojima su proizvođači mlijeka izloženi mogle bi se riješiti osnivanjem jedne proizvođačke organizacije koja bi imala autoritet za provođenje pregovora s otkupljivačima oko cijene mlijeka a to bi ujedno pomoglo proizvođačima mlijeka da povuku financijska sredstva iz EU koja su osigurana za tu namjenu koja gotovo da hrvatski proizvođači nisu niti koristili.

(Foto: Ilustracija, pozega.eu)

 

0 Comment

Send a Comment