“Mladi u poljoprivredi – mogućnosti i prilike” – okrugli stol u organizaciji Akademske zajednice “Ante Starčević” Požeško-slavonske županije: „Želja nam je vidjeti koje su mogućnosti za daljnji razvoj u budućoj financijskoj omotnici“ /FOTO/

Autor: S.P./D.K.

U organizaciji Akademske zajednice “Ante Starčević” Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije održan je okrugli stol i panel rasprava na temu “Mladi u poljoprivredi – mogućnosti i prilike”.

-S obzirom na to da je poljoprivreda jedna od strateških gospodarskih grana Slavonije koja je korištenjem EU fondova dobila novu gospodarsku i demografsku dimenziju koja nosi i mogućnost samozapošljavanja mladim upravo smo ovu temu pretpostavili kao zanimljivu ne samo zato što poljoprivreda može biti esencija u gospodarskom smislu u razvoju županije, već i iz činjenice da uz nove projekte i omotnice koje slijede, nudi značajne prilike za samozapošljavanje mladih poljoprivrednika. Ostanak mladih jamac je održivosti i razvoja sredine u kojoj živimo. Kako se nalazimo na kraju programskog razdoblja, bila nam je želja okupiti relevantne dionike ovog okruglog stola, vidjeti što smo do sada napravili u poljoprivredi te što nas sve čeka u sljedećem financijskom razdoblju. Nadam se da je ovaj okrugli stol barem malo približio problematiku, ali i prilike koje je moguće ostvariti za mlade u poljoprivredi – naglasio je dr.sc. Ivan Vukoja predsjednik Akademske zajednice “Ante Starčević” Požeško-slavonske.

Uz mlade poljoprivrednike, i oni koji će to postati, uz izlagače, između ostalih su bili  zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, njen zamjenik Marijan Širac, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić i dr.

Okrugli stol su moderirali su Luka Čirko i Maja Petrović.

-Želja nam je da između dvije financijske omotnice vidjeti što smo do sada iskoristili te vidjeti koji su nacrti i planovi za naredno razdoblje koje nam predstoji 2021. – 2027. O tome će nešto više reći državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. Budući da nam je glavna tema ovdje na okruglom stolu mladi u poljoprivredi želja nam je vidjeti dosadašnje učinke Programa ruralnog razvoja i koliko je mladih poljoprivrednika ostvarilo te potpore i koje su mogućnosti za daljnji razvoj u budućoj financijskoj omotnici – rekao je Luka Ćirko, član Akademske zajednice i moderator okruglog stola.

Uz državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Tugomira Majdaka panelisti i izlagači na okruglom stolu su bili zamjenik gradonačelnika Grubišnog Polja Zlatko Pavičić, predsjednik Udruge proizvođača prirodnog plina Marijan Cenger i prodekan požeškog Veleučilišta doc. dr. sc. Berislav Andrlić.

Kroz njihova izlaganja obrađene su teme aktualnog stanja mladih u poljoprivredi, iskorištenosti europskih sredstava iz Programa ruralnog razvoja, budućeg financijskog razdoblja za poljoprivredu, uloge jedinica lokalne samouprave s ciljem unaprjeđenja poljoprivrede te uloge znanstvenih i obrazovnih institucija u razvoju iste.

-U okviru ukupnog upisa u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava mladi poljoprivrednici čine oko 20.000 od oko 170 000 ukupnih nositelja poljoprivrednih gospodarstava što je brojka koja je jedna od vodećih na razini Europske unije, a buduće programsko razdoblje 2021/2027 Zajedničke poljoprivredne politike donosi prioritete upravo prema mladim poljoprivrednicima, naglasio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak dodajući kako je do sada jedna od mjera vezano uz ruralni razvoj, potpora bila na razini do 70 tisuća eura te da će mogućnost a u budućnosti zemlje članice moći propisati kriterije za start up u poljoprivredi vezano uz mlade poljoprivredne do 100 tisuća eura.

-To i Hrvatskoj znači puno u budućem programskom razdoblju jer se Hrvatska odredila i po pitanju zemljišne politike i po pitanju ruralnog razvoja prema mladim poljoprivrednicima. Mi i dalje mislimo nastaviti prioritetno se odrediti prema mladim poljoprivrednicima, kako kroz mjere budućeg programa strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, tako i kroz Zemljišnu politiku ali i kroz druge dijelove Poljoprivredne politike RH – naglasio je Majdak.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: