Mladi liječnici i studenti medicine još jednom “okupirali” područje grada Pleternice

Autor: DK

IMG_4524BLACKO/SREDNJE SELO/VIŠKOVCI/KUZMICA – Još jedna hvalevrijedna javnozdravstvena akcija provedena je u organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar i to u četiri sela grada Pleternice.

dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar

-Educirana 24 člana Udruge narodnog zdravlja obilaze Kuzmicu, Srednje Selo, Viškovce i Blacko s ciljem anketiranja kvalitete življenja, zdravstvenog stila i navikama populacije. U tu akciju su uključeni mladi liječnici i studenti pete i šeste godine Medicinskog fakulteta. Uz anketiranje stanovnicima u njihovim domovima mjerimo krvni tlak, šečer i masnoću u krvi. Anketiranjem stanovništva u ova četiri sela zaokružili smo obilazak sela u ruralnom dijelu grada Pleternice, a uprethodnom smo periodu obilazili i druga slična mjesta. Svime ovim ćemo dobiti jedan presjek zdravstvenih navika i zdravstvenih stilova života ovdašnjih stanovnika na području grada Pleternice – rekao je dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar koji je naglasio kako su u proteklom prijašnjem periodu, u provedbi akcije, obišli sela Sulkovce, Bzenicu, Koprivnicu, Bučje, Zagrađe, Buk, Svilnu Resnik i druga mjesta.

Javnozdravstvena akcija financirana je sredstvima Požeško-slavonske županije i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Mladi liječnici i studenti medicine imali su srdačne susrete s mještanima tih sela koje su obilazili od kuće do kuće. U početku njih većina teško pristaje na bilo kakav kontakt i sugovorništvo ali kad dobiju točnu informaciju tko su posjetitelji njihovog doma i da se usluga, koju nude, ništa ne naplaćuje odmah pristaju na anketu i mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Imali smo priliku biti nazočni kada su u selu Blacko prilikom posjete 84-godišnje starice kod nje utvrdili veoma visoki šećer. Liječničku Maksimilijanu Mraku koji je utvrdio toliko povišeni šećer ali i krvni tlak ništa drugo nije preostalo nego kontaktirati Hitnu medicinsku pomoć kako bi se starica prevezla u bolnicu radi pružanja liječničke pomoći iz razloga jer je takvo zdravtstveno stanje veoma zabrinjavajuće posebno za osobe visoke životne dobi i one koje žive same u kućanstvu.

dr. Maksimilijan Mrak, član Udruge narodnog zdravlja i liječnik u Zavodu za hitnu medicinu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

-Aktivan sam član Udruge narodnog zdravlja. Ova akcija koju provodimo je jedna od najznačajnijih javnozdravstvenih akcija koju provodimo na području Požeško-slavonske županije. Sa stanovnicima s kojima se susretnemo popričamo o njihovom zdravstvenom stanju i navikama, izmjerimo im krvni tlak i šećer u krvi i skrenemo pozornost ako je slučaj da nešto trebaju poduzeti što se tiče zdravstvenog stanja. Većinom se susrećemo sa stanovništvom starije životne dobi koje živi samo u kućanstvima. Našim dolaskom na neki način kod njih bude veselje, malo nam se požale, a obzirom da rijetko idu kod svog liječnika mi često zamijetimo kod njih zdravstveni problem te ih uputimo što trebaju poduzeti – rekao nam je dr. Maksimilijan Mrak koji inače radi u Zavodu za hitnu medicinu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

U sklopu javozdravstvene akcije u pleterničkoj Osnovnoj školi osnovnoj školi u Pleternici održane su i radionice o prevenciji međuvršnjačkog nasilja među učenicima pod nazivom „Budi cool, ne budi bully“. Radionice su održane s učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole, a nositelji su članovi Udruge narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Kroz Radionicu o prevenciji međuvršnjačkog nasilja, koje se već godinama održavaju na području Požeško-slavonske županije želja voditelja projekta dr. Ivana Vukoje i ovogodišnjih koordinatora dr. Marija Mašića, i dr. Mksimilijana Mraka bila je saznati od kuda je potekla ideja o prevenciji međuvršnjačkog nasilja i što dovodi zagrebačke studente na područje požeško-slavonske županije.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: