Mladi liječnici i studenti medicine još jednom “okupirali” područje grada Pleternice

Autor: D.K.

IMG_4524BLACKO/SREDNJE SELO/VIŠKOVCI/KUZMICA – Još jedna hvalevrijedna javnozdravstvena akcija provedena je u organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar i to u četiri sela grada Pleternice.

dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar

-Educirana 24 člana Udruge narodnog zdravlja obilaze Kuzmicu, Srednje Selo, Viškovce i Blacko s ciljem anketiranja kvalitete življenja, zdravstvenog stila i navikama populacije. U tu akciju su uključeni mladi liječnici i studenti pete i šeste godine Medicinskog fakulteta. Uz anketiranje stanovnicima u njihovim domovima mjerimo krvni tlak, šečer i masnoću u krvi. Anketiranjem stanovništva u ova četiri sela zaokružili smo obilazak sela u ruralnom dijelu grada Pleternice, a uprethodnom smo periodu obilazili i druga slična mjesta. Svime ovim ćemo dobiti jedan presjek zdravstvenih navika i zdravstvenih stilova života ovdašnjih stanovnika na području grada Pleternice – rekao je dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar koji je naglasio kako su u proteklom prijašnjem periodu, u provedbi akcije, obišli sela Sulkovce, Bzenicu, Koprivnicu, Bučje, Zagrađe, Buk, Svilnu Resnik i druga mjesta.

Javnozdravstvena akcija financirana je sredstvima Požeško-slavonske županije i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Mladi liječnici i studenti medicine imali su srdačne susrete s mještanima tih sela koje su obilazili od kuće do kuće. U početku njih većina teško pristaje na bilo kakav kontakt i sugovorništvo ali kad dobiju točnu informaciju tko su posjetitelji njihovog doma i da se usluga, koju nude, ništa ne naplaćuje odmah pristaju na anketu i mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Imali smo priliku biti nazočni kada su u selu Blacko prilikom posjete 84-godišnje starice kod nje utvrdili veoma visoki šećer. Liječničku Maksimilijanu Mraku koji je utvrdio toliko povišeni šećer ali i krvni tlak ništa drugo nije preostalo nego kontaktirati Hitnu medicinsku pomoć kako bi se starica prevezla u bolnicu radi pružanja liječničke pomoći iz razloga jer je takvo zdravtstveno stanje veoma zabrinjavajuće posebno za osobe visoke životne dobi i one koje žive same u kućanstvu.

dr. Maksimilijan Mrak, član Udruge narodnog zdravlja i liječnik u Zavodu za hitnu medicinu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

-Aktivan sam član Udruge narodnog zdravlja. Ova akcija koju provodimo je jedna od najznačajnijih javnozdravstvenih akcija koju provodimo na području Požeško-slavonske županije. Sa stanovnicima s kojima se susretnemo popričamo o njihovom zdravstvenom stanju i navikama, izmjerimo im krvni tlak i šećer u krvi i skrenemo pozornost ako je slučaj da nešto trebaju poduzeti što se tiče zdravstvenog stanja. Većinom se susrećemo sa stanovništvom starije životne dobi koje živi samo u kućanstvima. Našim dolaskom na neki način kod njih bude veselje, malo nam se požale, a obzirom da rijetko idu kod svog liječnika mi često zamijetimo kod njih zdravstveni problem te ih uputimo što trebaju poduzeti – rekao nam je dr. Maksimilijan Mrak koji inače radi u Zavodu za hitnu medicinu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

U sklopu javozdravstvene akcije u pleterničkoj Osnovnoj školi osnovnoj školi u Pleternici održane su i radionice o prevenciji međuvršnjačkog nasilja među učenicima pod nazivom „Budi cool, ne budi bully“. Radionice su održane s učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole, a nositelji su članovi Udruge narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Kroz Radionicu o prevenciji međuvršnjačkog nasilja, koje se već godinama održavaju na području Požeško-slavonske županije želja voditelja projekta dr. Ivana Vukoje i ovogodišnjih koordinatora dr. Marija Mašića, i dr. Mksimilijana Mraka bila je saznati od kuda je potekla ideja o prevenciji međuvršnjačkog nasilja i što dovodi zagrebačke studente na područje požeško-slavonske županije.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot