Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Mjesto odmora u Kući dida Joze na obroncima Papuka daleko od gužve u tradicionalnom ambijentu [FOTOGALERIJA]

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Mjesto odmora u Kući dida Joze na obroncima Papuka daleko od gužve u tradicionalnom ambijentu [FOTOGALERIJA] Požega.eu | Mjesto odmora u Kući dida Joze na obroncima Papuka daleko od gužve u tradicionalnom ambijentu [FOTOGALERIJA]

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Prije dvije godine Mihael Ivanović započeo je s obnovom kuće koju je dobio od bake Kate i djeda Joze u središtu Poljanske. Bio je emotivno vezana za zdanje u kojem je proveo djetinjstvo prije odlaska s roditeljima u susjedno naselje Biškupce pa ga je želio zaštiti od propadanja. U tome ga je podržala supruga Iva, a nisu žalili truda i novaca. Na kraju su dobili prostor koji je u puno elemenata zadržao patinu prošlosti.

Odlučili su registrirali Kuću za odmor i ako u početku nisu imali tu namjeru, davši joj ime Kuća dide Joze. Žele zaploviti u vode ruralnog turizma. Trenutno rade na registraciji turističke djelatnosti i smještaju gostiju kroz obiteljsko gospodarstvo. Činjenica je da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete. 

Kuća za odmor ima osam ležaja u tri sobe s vlastitim kupaonicama i televizorima. Gostima  je na raspolaganju zajednička kuhinja, dnevni boravak i prostorije za druženje. Tu je i jakuzi za šest osoba i sauna. Grijanje je centralno i svi su prostri klimatizirani.

U susjednoj zgradi koja je prije bila staja uređen je oveća terasa s roštiljem, kafić i dvorana gdje se može smjestiti oko stotinu gostiju. Ovaj prostro je pogodan za obiteljska okupljanja i druženja većih grupa gostiju. Velika okućnica je u zelenilu i cvijeću kroz koju prolazi potok, lokalno zvan Cmizdravac, s vlastitim parkiralištem i kutkom za djecu. Tu je i obnovljeni voćnjak u kojem je zadržano dosta starih sorti. Nekoliko stotina metara dalje je ribnjak jedinstven u Slavoniji s pastrvama i šaranima na jednom mjestu.

Kuća je smještena u Parku prirode Papuk, u blizini izletišta Zvečevo i Jankovac, Adrenalinskog parka Duboka, bazena Velika s termalnom vodom i Kutjeva s brojnim vinskim podrumima. Na oko četiri kilometra je dobo očuvana stara gradina Kamengrad do kojeg se prolazi kroz Papučke Vrhovce, najviše naselje u Slavoniji na 507 metar nadmorske visine. Malo je poznato da je nedaleko pećina a sa vrha Sokoline iznad Poljanske puca pogled na cijelu Požešku dolinu i promatrača ne ostavlja ravnodušnim.

Prometna povezanost je dobra. Do Požege je 12 kilometara, do Zagreba je oko dva sata a do Osijeka i nešto manje vožnje.

Bez sumnje dobara je to poslovna priča jer je sve više turista koji otkrivaju ljepote kontinentalne Hrvatske a Poljanska  ima što pokazati.

Tekst i foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo