Požega.eu

Mjesto odmora u Kući dida Joze na obroncima Papuka daleko od gužve u tradicionalnom ambijentu [FOTOGALERIJA]

PRIJE 7 MJESECI
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Mjesto odmora u Kući dida Joze na obroncima Papuka daleko od gužve u tradicionalnom ambijentu [FOTOGALERIJA] Požega.eu | Mjesto odmora u Kući dida Joze na obroncima Papuka daleko od gužve u tradicionalnom ambijentu [FOTOGALERIJA]

PRIJE 7 MJESECI
TEKST: D.M.

Prije dvije godine Mihael Ivanović započeo je s obnovom kuće koju je dobio od bake Kate i djeda Joze u središtu Poljanske. Bio je emotivno vezana za zdanje u kojem je proveo djetinjstvo prije odlaska s roditeljima u susjedno naselje Biškupce pa ga je želio zaštiti od propadanja. U tome ga je podržala supruga Iva, a nisu žalili truda i novaca. Na kraju su dobili prostor koji je u puno elemenata zadržao patinu prošlosti.

Odlučili su registrirali Kuću za odmor i ako u početku nisu imali tu namjeru, davši joj ime Kuća dide Joze. Žele zaploviti u vode ruralnog turizma. Trenutno rade na registraciji turističke djelatnosti i smještaju gostiju kroz obiteljsko gospodarstvo. Činjenica je da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete. 

Kuća za odmor ima osam ležaja u tri sobe s vlastitim kupaonicama i televizorima. Gostima  je na raspolaganju zajednička kuhinja, dnevni boravak i prostorije za druženje. Tu je i jakuzi za šest osoba i sauna. Grijanje je centralno i svi su prostri klimatizirani.

U susjednoj zgradi koja je prije bila staja uređen je oveća terasa s roštiljem, kafić i dvorana gdje se može smjestiti oko stotinu gostiju. Ovaj prostro je pogodan za obiteljska okupljanja i druženja većih grupa gostiju. Velika okućnica je u zelenilu i cvijeću kroz koju prolazi potok, lokalno zvan Cmizdravac, s vlastitim parkiralištem i kutkom za djecu. Tu je i obnovljeni voćnjak u kojem je zadržano dosta starih sorti. Nekoliko stotina metara dalje je ribnjak jedinstven u Slavoniji s pastrvama i šaranima na jednom mjestu.

Kuća je smještena u Parku prirode Papuk, u blizini izletišta Zvečevo i Jankovac, Adrenalinskog parka Duboka, bazena Velika s termalnom vodom i Kutjeva s brojnim vinskim podrumima. Na oko četiri kilometra je dobo očuvana stara gradina Kamengrad do kojeg se prolazi kroz Papučke Vrhovce, najviše naselje u Slavoniji na 507 metar nadmorske visine. Malo je poznato da je nedaleko pećina a sa vrha Sokoline iznad Poljanske puca pogled na cijelu Požešku dolinu i promatrača ne ostavlja ravnodušnim.

Prometna povezanost je dobra. Do Požege je 12 kilometara, do Zagreba je oko dva sata a do Osijeka i nešto manje vožnje.

Bez sumnje dobara je to poslovna priča jer je sve više turista koji otkrivaju ljepote kontinentalne Hrvatske a Poljanska  ima što pokazati.

Tekst i foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.