Mještani Lukača u zajedništvu i na svojstven način proslavili Vincelovo /FOTOGALERIJA/

Naselje Lukač u kutjevačkom kraju okruženo je vinogradima. Južne pozicije Krndije idealne su za uzgoj vinove loze. To su Lukačani odavno prepoznali pa većina obitelji obrađuje vinograde. Najviše je graševine, a u manjoj mjeri zastupljene su i druge sorte. U Lukaču se od pamtivijeka obilježavaju datumi i običaji vezani za lozu i vinograd. Uz Martinje, Vincelovo je najznačajnije.

Vincelovo je prava prigoda za slavlje, najavljuje početak radova u vinogradima i novu vinogradarsku godinu. Mlada vina pokazuju svoje osobine i kvalitetu. Razuzdana su i pitka. Treba uživati u njima. Lukačani su velikog srca pa svoje uSpijehe a tako i užitke žele podijeliti s drugima. Dugi niz godina njeguju tradiciju i okupljaju se uz blagdan sv. Vinka u središtu sela, ispred Vatrogasnog doma, pozovu rodbinu, prijatelje i sve koji su im pomagali u vinogradu i podrumu da ih ugoste. Na stolove se iznosi obilje hrane i pića. Na vatrama se peku vinogradarski ražnjevi od kobasice i slanine. Piju se mlada vina. Uživa se u kolačima koje su domaćice ispekle za ovu proslavu.

Ovogodišnje slavlje je započelo u vinogradu Gorana Škorvage gdje je vetovački župnik Dražen Akmačić blagoslovio čokote i vinograda. Molilo se zaštitu nebeskog zaštitnika svetog Vinka. Potom su se svi pustili u središte sela na zajedničko druženje.

Druženje su upriličili obitelji Stjepana Pavića, Andrije Mitrovića, Maria Bošnjaka, Gorana Škorvage, Miroslava Bošnjaka, Željka Rajića, Anđelka Maglice, Drage Pavića i Tomislava Bošnjaka. Za glazbu i pjesmu pobrinuli su se kao i prijašnjih godina članovi sastava “Šljivova grana“ iz Grabarja. Iduće, deseto jubilarno Vincelovo bit će posebno svečano obilježeno.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment