Mještani Frkljevaca i Kadanovaca su u čast poginulim braniteljima Vinku Tomaševiću i Mati Živkoviću položili vijence i zapalili svijeće u kojoj prigodi je služeno i misno slavlje /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Na inicijativu tadašnjeg i sadašnjeg zamjenika gradonačelnice Pleternice Domagoja Katića, 2015. godine u Frkljevcima – Kadanovcima organizirano je polaganje vijenaca i paljenje svijeća i služenje svete mise u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz toga kraja Vinka Tomaševića i Mate Živkovića koji su položili svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

To se obilježavanje nastavilo i ove godine kojom prigodom su kod spomen ploče postavljene na Vatrogasnom domu u Frljevcima vijence položili i svijeće zapalili uz rodbinu i prijatelje poginulih vitezova gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, njen zamjenik Domagoj Katić, predstavnik Požeško-slavonske županije Miroslav Bagarić i drugi.

Vinko Tomašević mučki je ubijen 2.prosinca 1991. godine iz zasjede na Papuku kada je njega i još njegovih 10 suboraca neprijateljski metak zauvijek prekinuo njihove živote.

Mato Živković svoj je život položio 19.kolovoza 1992. godine na Istočno-posavskom bojištu i nikada se nije vratio svojim najmilijima u zagrljaj koja je tragedija u tom vremenu kao i u onom u vrijeme pogibije Vinka Tomaševića potresla cijelu Požeštinu i šire.

Njima u čast postavljena je spomen ploča na Vatrogasnom domu koja je otkrivena 15.svibnja 2010. godine na kojoj piše „BRANEĆI U DOMOVINSKOM RATU SVOJ DOM, NAROD I DOMOVINU ŽIVOTE SU POLOŽILI VINKO TOMAŠEVIĆ I MATO ŽIVKOVIĆ – DUGUJEMO IM ZAHVALNOST POŠTOVANJE I SJEĆANJE“.

Nakon polaganja vijenaca služena je sveta misa u kapelici sv. Fabijana i Sebastijana koju je predvodio župni vikar pleterničke Župe sv. Nikole vlš. Tomislav Sanić.

Zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić s dužnim poštovanjem naglasio je kako gotovo svi mještani i dan danas iz dana u dan žive s tim dečkima, bez obzira što ih nema.

U čast Vinka i Mate danas je organiziran malonogometni turnir na koji su najavili dolazak brojne ekipe kao i prethodnih godina.     

Foto: D. Krstanović [FGAL id=258957]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »