Mirisavi traminac Ante Miličevića najbolje vino u Hrvatskoj među desertnim vinima

Autor: D.K.

Požeški vinar Ante Miličević ponovo se okitio šampionskom  titulom . Ovoga puta dobio je priznanje Najbolje vino u Hrvatskoj za 2019. godinu u kategoriji desertnih vina i titulu Vinum Laureatum  što u prijevodu znači vino s lovorikama.  Riječ je o vinu  mirisavi traminac izbor prosušenih boboca berbe 2013. godine. To je godišnja  nagrada zadarske udruge Vinum  koja se ove godine premijerno održana.

Nagrade najboljim vinima naše zemlje, dodjeljuju se retrospektivno za vina koja su bila prisutna na tržištu 2019. godine, a dodjeljuju se u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, pjenušava i desertna vina. S obzirom da udruga aktivno radi i na promicanju lokalne vinske scene, odlučila je također dodijeliti nagrade na razini Sjeverne Dalmacije kao poticaj za kvalitetu rada. Iako se ocjenjivanje trebalo održati u ožujku 2020., a laureati su trebali biti proglašeni na Zadar Wine Festivalu, zbog zabrane okupljanja i odgođenog festivala, ocjenjivanje je prolongirano te se napokon, uspjelo održati početkom svibnja. Predselekcije vina, kojih je bilo čak nekoliko, vršili su najstručniji članovi udruge, dok je stručni žiri bio sastavljen od 12 osoba iz redova WSET-a, Sommelier Kluba, enološke struke i vrhunskih poznavatelja eno-gastro scene.

Zbog pandemije Vinarija Miličević je priznanje dobila putem pošte, a riječ je prigodnoj diplomi i unikatnoj staklenoj plaketi, za čiju je izradu bila zadužena zadarska umjetnica Antonija Gospić iz Muzeja antičkog stakla, koji je ujedno i generalni pokrovitelj manifestacije. Plaketa prikazuje vinsku čašu okrunjenu lovorovim vijencem, a simbolizira nagrađeno vino tj. vino sa lovorikama, što je u prijevodu ime nagrade. Plaketa je izrađena metodom fuzije, a postavljena je na kameno  postolje.

Foto: [FAG id=275196]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek