Ministrica Žalac u Požeško-slavonskoj županiji: Za projekte 40 milijuna kuna Općoj županijskoj bolnici Požega i požeško-slavonskom Domu zdravlja

Autor: S.P./D.K.

POŽEGA – Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric te ravnatelj Opće županijske bolnice Požega prof.dr.sc. Željko Glavić, potpisali su ugovore o sufinanciranju projekata Opće županijske bolnice Požega i požeško-slavonskog Doma zdravlja.

Gotovo 34,3 milijuna kuna odobreno je Općoj županijskoj bolnici Požega za poboljšanje isplativosti i pristupu dnevnim bolnicama dok je požeško-slavonskom Domu zdravlja odobreno 5,85 milijuna kuna za sufinanciranje projekta za poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini.

Opća županijska bolnica višemilijunska sredstva utrošit će na izgradnju objekta dnevne bolnice, dok Dom zdravlja Požeško-slavonske županije ima u planu uređenje ordinacija te nabavku suvremene opreme.

-Još jedna je to potvrda kako se projekt “Slavonija, Baranja i Srijem” dokazuje u odlukama i djelima vlade i resornih ministarstava – naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dodajući kako zahvaljuje ministici Žalac što je dala svoj doprinos u dobivanju financijskih sredstava i na potpisivanju ugovora.

-Sretni smo što smo potpisali ovakve ugovore, gdje nam kroz zdravstvene institucije dolazi više od 40 milijuna kuna. U ovih desetak ili 15 dana imamo potvrdu za oko 250 milijuna kuna investicija u različitim segmentima, u našu županiju. To je i jamstvo otvaranja radnih mjesta, ali i poruka da mi možemo, hoćemo i znamo – naglasio je župan Tomašević.

Potpisivanje ugovora u predizbornom vremenu nije tek predizborni čin. To je rezultat dobro pripremljenog programa revitalizacije Slavonije, ali i dobro pripremljenih projekata požeško-slavonskih zdravstvenih ustanova, naglasila je ministrica Žalac.

-Radi se o natječajima koji su aplicirani u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezija na natječaj poboljšanje pristupa isplativosti dnevnim bolnicama i kirurgijama kako bi se smanjile liste čekanja,kako bi se određenim infrastrukturnim radovima i novom opremom opremile naše bolnice ali i primarna zdravstvena zaštita te smanjio pritisak pacijenata i u domovima zdravlja. To je dodana vrijednost Europskih fondova, da sve što ne možemo financirati iz proračuna, bilo lokalnih ili nacionalnih, možemo iz tih fondova. Maksimalno smo koncentrirani kao ministarstvo, a i u vladi smo vrlo visoko podignuli ljestvicu, obzirom da smo za cijelu prošlu godinu te ovih šest mjeseci ugovorili 5,6 milijardi projekata. Mislim da je to ključ kako bi građani vidjeli da sve što smo zacrtali, doista i ostvarujemo – rekla je ministrica Žalac.

Dogradnja objekta dnevne bolnice, površine 1.800 kvadrata trebala bi biti dovršena u roku od 30 mjeseci čime će se podići bolnički standard svim korisnicima zdravstvenih usluga. 

-Zahvaljujući ovom projektu koji je vlada s ministarstvom regionalnog razvoja realizirala uz postojeću bolnicu dogradit ćemo još jedan objekt dnevne bolnice površine oko 1800 kvadrata, suvremeno opremljen za pružanje zdravstvene zaštite u dnevnoj bolnici. To je jedan novi sadržaj koji je inače u razvijenim zemljama Europske unije glavni dio bolnica, a i kod nas postaje sve važniji jer već sada veći dio pacijenata liječimo u dnevnoj bolnici nego u akutnom stacionaru što je i financijski i stručno opravdano, a koliko vidimo i naši pacijenti su zadovoljniji takvim liječenjem više no nego dugotrajnim ležanjem. Taj projekt bi trebao biti u roku od 30 mjeseci završen i nadamo se kako će Požeško-slavonska županija dobiti jedan novi zdravstveni sadržaj neobično važan za razvoj zdravstva cijele županije – rekao je prof.dr.sc. Željko Glavić ravnatelj Opće županijske bolnice.

S potpisima na današnjem ugovoru, Dom zdravlja Požeško-slavonske županije očekuje 6 milijuna kuna za koje već imaju pripremljen plan, naglasio je ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja Darko Puljašić.

-Ponosni smo što smo ovakav projekt sami ostvarili pomoću naših projektnih timova. I požeška bolnica i Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo surađuju, upravo u težnji kako bi našim pacijentima, našim sugrađanima pružili najbolju i najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Mi ćemo dio sredstava oko 2,5 milijuna kuna upotrebiti za uređenje ordinacija, ostatak ćemo utrošiti na kupnju opreme koji sami ne bismo kupili vjerojatno u idućih deset godina. Projekt Slavonija evo ide, Slavonija se vraća tamo kamo i pripada i vrlo sam sretan jer ćemo našim građanima moći pružiti adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu-naglasio je Puljašić.

Svečanom potpisivanju ugovora, uz saborskog zastupnika Franju Lucića nazočili su, pomoćnica ministra zdravstva Ružica Palić Kramarić, načelnici općina – Mile Pavičić iz Kaptola, Ivica Kovačević iz Jakšića i Vlado Boban iz Velike te gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek