Milijunsko ulaganje u nekadašnji kompleks odmarališta na Zvečevu (foto)

Autor: DK

NOVO ZVEČEVO – Bivše odmaralište na Zvečevu koje je nekad bilo atraktivno turističko mjesto u koje su dolazile brojne organizirane skupine na odmor, sport, rekreaciju, na stručne i sindikalne skupove i ekskurzije prema svemu sudeći dobiti će novog vlasnika za što su pregovori pri samom kraju. Intenzivni su pregovori više od pet godina oko prijenosa vlasništva sa, aktualnim vlasnikom, tvrtkom Končar d.d. iz Zagreba, Općinom Brestovac i Požeško-slavonskom županijom u štos e svakako treba uključiti i Državni ured za upravljanje državnom imovinom s kojim požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kako doznajemo, razgovore privodi kraju. O tome su jučer konkretno razgovarali predstavnici tvrtke Končar d.d. na čelu sa članom Uprave davorom Mladinom te predstavnici Požeško-slavonske županije predvođeni županom Alojzom Tomaševićem uz kojeg je bio i saborski zastupnik Franjo Lucić, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić i više gospodarstvenika.

Da nekadašnji kompleks odmarališta nije otišao u zaborav tvrtka Končar d.d., koje je još uvijek vlasnik tog prostora izvršila je znatna ulaganja u hidroelektranu koja je na istom mjestu postojala od 1985. godine i bila u funkciji sve do ratnih vremena.

Davor Mladina, član Uprave tvrtke Končar d.d.

-Ovdje smo sagradili mini hidroelektranu na ruševinama elektrane koja je već tu i bila od 1985. godine u sklopu našeg tadašnjeg odmarališta Rade Končar koje je bilo u funkciji za rekreaciju tadašnjih zaposlenika te tvrtke. Bilo nam je jako žao što dugi niz godina nije pronađeno rješenje za ovu lokaciju pa smo odlučili malo pogurati cijeli sustav na na čin da smo ovdje htjeli revitalizirati malu hidroelektranu koja je trenutne snage 30 kW. Nije to prevelika snaga ali je to signal da bi ovu lokaciju trebalo staviti u kvalitetniju ulogu. Jasno je da se Končar d.d. koji se bavi proizvodnjom opreme za energetiku ne može baviti turizmom što pripada lokalnoj zajednici, općini Brestovac i Požeško-slavonskoj županiji jer bi oni taj prostor mogli staviti u potpunu funkciju – rekao je Davor Mladina, član Uprave tvrtke Končar d.d. koji je naglasio kako izgradnja objekta nije iz ekonomske namjere već je namjera da se potaknu sve odgovarajuće institucije u državi da se počne rješavati status i ove lokacije.

Vrijednost izgradnje mini hidroelektrane je preko milijun kuna a isporuka električne energije se vrši u mrežu sustava trafostanice koja se nalazi u Novom Zvečevu. Mini hidroelektrana može proizvest struje unutar mjesec dana za cca 130 tisuća kuna što je veoma prihvatljiv iznos koji se naplati od Hrvatske elektroprivrede.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

– Osim puštanja u pogon i stavljanja u funkciju ove mini hidroelektrane cilj je pokazati koje sve potencijale na ovom prostoru imamo. Očekujemo da ovaj prostor bude stavljen u funkciju gospodarstva. Tvrtka Končar ima želju i namjeru svoje vlasništvo prepustiti Republici Hrvatskoj za što će biti obeštečena sa nekim drugim prostorom. U dogovoru smo da će Državni ured za upravljanje državnom imovinom ovaj prostor dati na upravljanje općini Brestovac ili županiji. Ovaj prostor može biti novi zamašnjak u pokretanju turizma na spoju dviju županija gdje se mogu ponuditi i novi sadržaji za što smo preko naše razvojne agencije izradu određenih projekata – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Udruga sportskih ribolovaca invalida Domovinskog rata je u dogovoru sa Županijskim sportskim ribolovnim savezom i Končarom dobila na korištenje jezero koje je u sklopu kompleksa odmarališta na kojem se održavaju razna sportska i izletnička događanja.

Franjo Lucić, zastupnik u Hrvatskom saboru

-Na projektu uređenja i stavljanja u funkciju mini hidroelektrane i odmarališta na Zvečevu radi se gotovo pet godina. Ovaj objekt Končaru ne znači ništa ali oni su ovdje ulagali u budućnost, za potrebe Požeško-slavonske županije od čega ćemo upravo mi od ovoga imati koristi. Sustav i potencijal u Končaru je jako veliki tako da njima jedna “elektranica” ne znači ništa ali ovime oni pokazuju svoje reference kako bi pokazali da rade takve minijaturne elektrane koje se žele izgraditi u Hrvatskoj – istakao je saborski zastupnik Franjo Lucić.

Iz svega se može zaključiti da razvoj područja na prostoru Novog Zvečeva ovisi sada isključivo o birokraciji. Ako se što prije riješi papirologija mogla bi započeti i daljnja ulaganja na tim prostorima što jamči i dodatna zapošljavanja i rad određenih građevinskih tvrtki koje bi bile angažirane na izvršenju određenih, u početku, građevinskih i drugih početnih radova.

no images were found

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: