Međugorje pod budnim okom Vatikana: Najpoznatije hercegovačko marijansko svetište dobilo posebnog izaslanika Svete Stolice

Autor: DK

MEĐUGORJE – Među milijunima vjernika – hodočasnika koji dolaze na duhovnu okrijepu u Međugorje ima i onih iz požeškog kraja koji često hodočaste u to svetište tražeći duhovnu utjehu i snagu od Nebeske Majke. To mjesto molitve i mira u kojem su mnogi doživjeli obraćenje, duhovno i zdravstveno ozdravljenje ovih je dana dobilo posebnog visokog gosta koji će povremeno u njemu boraviti.

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je da je Sveti Otac Franjo imenovao posebnog izaslanika Svete Stolice za Međugorje u osobi Njegove ekselencije Mons. Henryka Hosera, SAC, poljskog nadbiskupa, aktualnog Ordinarija Varšave – Praga. Njemu je Sveti Otac Franjo povjerio odgovornu zadaću da podrobnije preispita pastoralne potrebe hodočasnika u tom hercegovačkom mjestu, a krije li se u toj misiji još nešto to je za sada nepoznanica. 

fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačkih fratara

U ime Hercegovačke franjevačke provincije, čijoj je pastoralnoj skrbi povjerena župa Međugorje, provincijal fra Miljenko Šteko izrazio je sinovsku zahvalnost Rimskome prvosvećeniku, Svetome Ocu Franji, na istinskoj pastirskoj brizi i pozornosti koja se očituje ovim imenovanjem.

-U isto vrijeme, Njegovoj ekselenciji, nadbiskupu Hoseru, izražavam srdačnu dobrodošlicu. Ova Provincija i franjevci koji pastoralno djeluju u Međugorju, s poštovanjem i odanošću primamo imenovanog Posebnog izaslanika Svete Stolice, potvrđujući mu iskrenu i potpunu suradnju te svoje molitve za plodan i blagoslovljen rad u izvršenju povjerene zadaće – rekao je fra Miljenko, provincijal hercegovačkih fratara.

Nadbiskup Henryk Hoser jedan je od najzanimljivijih i najpopularnijih biskupa u poljskom episkopatu. U red palotinaca ušao je 1969., a za svećenika je zaređen 1974. Dugo vremena bio je u misijama u Africi, a potom se vratio u Europu obavljajući čitav niz važnih dužnosti u misijskim organizacijama. Za nadbiskupa varšavsko-praškog imenovan je 2008.

-Sveti Otac povjerio je dužnost svog specijalnog izaslanika u Međugorje nadbiskupu Hoseru. Njegova misija ima za cilj bliže upoznavanje tamošnje pastoralne situacije te potreba vjernika koje tamo hodočaste te njegovo sugeriranje mogućih pastorlanih inicijativa za budućnost. Misija će imati isključivo pastoralni karakter. Predviđa se kako će nadbiskup svoju zadaću napraviti do ljeta ove godine-stoji u priopćenju Svete Stolice.

U Poljskoj biskupskoj konferenciji obnaša dužnost predsjednika Odbora za bioetička pitanja te se često oglašavao o pitanjima poput abortusa ili in vitro oplodnje. Bio je jedan od trojice poljskih biskupa na Sinodi o obitelji i zastupao je nauk sv. Ivana Pavla II. o pitanjima koja su tamo pokrenuta.

-Ova je nominacija za mene iznenađenje jer nikada nisam bio u Međugorju i ne poznajem izbliza problematiku – rekao je za Radio Vatikan nadbiskup Hoser naglašavajući kako tu misiju potrebnom imajući u vidu kako u Međugorje dolazi oko 2 i pol milijuna hodočasnika godišnje.

Za očekivati je da će nadbiskup Hoser dati svoj veliki doprinos mjesnoj hercegovačkoj Crkvi i tako pomoći u sagledavanju svih potreba koje je potrebno pružiti kako bi to mjesto molitve, obraćenja i mira imalo još jaču ulogu u potrebama brojnih vjernika. 

/Izvor i foto: bitno.net i fb bhfp/

Više iz kategorije