Matici umirovljenika Pakrac-Lipik godišnja nagrada Požeško-slavonske županije

Autor: Jelenko Topić

Županijska vijećnica 4 (Small)POŽEGA/PAKRAC/LIPIK – Među ovogodišnjim dobitnicima javnih priznanja uz svoj dan Požeško-slavonska županija odlukom Županijske skupštine dodijelila je godišnju nagradu Matici umirovljenika Pakrac-Lipik koja ima oko 400 članova, a na čijem čelu je Ivan Katalinić. Nagradu će primiti 14. travnja na svečanoj sjednici Skupštine ove županije.

Odboru za dodjelu županijskih nagrada prijedlog za dodjelu nagrade Matici umirovljenika zajednički su podnijeli gradonačelnici Pakraca i Lipika Davor Huška i Vinko Kasana pohvaljujući i na ovaj način dobru aktivnost umirovljenika na području ta dva grada.

Matica-umirovljenika Pakrac-Lipik počela je s radom 1998. godine naslijeđujući nekadašnje Udruženje penzionera i invalida rada Pakraca i Lipika koje je djelovalo od 1968. godine, a uz redovne aktivnosti za zadovoljavanje afiniteta i potreba brojnog članstva unutar nje djeluje više sekcija kao što su mješoviti pjevački zbor, glazbeni sastav „Stare staze“, streljačka sekcija,  zatim ženska pikado sekcija, sekcije za kuglanje, šah, boćanje i druge. Tako su uključeni na smotre pjevačkih i glazbenih skupina, kao i sportske susrete umirovljenika na razini Požeško-slavonske županije

Svakog mjeseca Matica umirovljenika na ovom području organizira različite oblike edukacije članova, zabavno-glazbene priredbe, jednodnevne i dvodnevne izlete, kao i ljetovanja. Organizirana je kasa uzajamne pomoći koja je brojnom članstvu sa niskim mirovinama potpora u rješavanju svakodnevnih problema i to uz minimalne troškove obrade.

Matica umirovljenika Pakrac-Lipik ima u vlasništvu prostorije veličine oko 150 četvornih metara u koje je grad Pakrac zbog starosti objekta uložio više od 200 tisuća kuna tako da su ti prostori u potpunosti uređeni i opremljeni za aktivnosti osoba treće životne dobi. Uz to Matica je za ovu namjenu utrošila oko 70 tisuća kuna vlastitih sredstava, a imajući u vidu da cjelokupno ulaganje vrijedi 450 tisuća kuna jasno je da su svoj veliki obol dali brojni volonteri  i ovdašnji obrtnici obavivši niz radova po povoljnim cijenama. Sve to potvrđuje racionalan odnos prema sredstvima i imovini, ali i dobru suradnju umirovljenika sa lokalnom zajednicom u kojoj se gotovo ne može zamisliti ni najmanje događanje bez sudjelovanja umirovljenika.

Više iz kategorije