Matea Bello iz Pleternice biti će dostojna predstavnica Požeško-slavonske županije za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu 2020. /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Udruga Uzorne hrvatske seoske žene, koja djeluje 21 godinu objavila je poziv za prijavu kandidatkinja za Izbor „Najuzornije hrvatske seoske žene“. Rok za prijavu je bio do 30. lipnja 2020. godine.

Najuzornija hrvatska seoska žena treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode, rukotvorine, stvara umjetnička djela i sl.. Ujedno treba biti poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te treba pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama.

Požeško-slavonsku županiju dostojno će predstaviti Matea Bello iz Pleternice za koju s pravom možemo očekivati da u konačnici bude i pobjednica u jakoj konkurenciji među 20-ak kandidatkinja iz cijele Hrvatske.

Ovogodišnji izbor „Najuzornije hrvatske seoske žene“ biti će u mjestu prošlogodišnje pobjednice, u Pitomači 17.listopada 2020. godine.

Obitelj Bello u kojoj žive četiri generacije desetljećima svojim radom i životom potvrđuje da su vjerni čuvari tradicije i običaja koju su časnu dužnost naslijedili od svojih predaka.  

Četveročlana komisija na čelu s predsjednicom Udruge Uzorne hrvatske seoske žene Katicom Jerleković posjetila je obitelj nominirane Mateje Bello i uvjerila se u njihov način življenja i svakodnevnog zahtjevnog rada.

Matea je supruga Sebastijana i majka šestogodišnjeg dječaka. Gotovo 13 godina ima radnog staža kao prodavačica u jednom većem trgovačkom centru. Uz posao koji je radila 12 godina pomaže svom suprugu u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a prije 3 godine je i preuzela obrt na svoje ime u cilju proširenja i povećanja gospodarstva.

Predstavljajući se komisiji koja će svaki detalj bodovati Matea je naglasila kako se njihovo poljoprivredno gospodarstvo odnosi na uzgoj konja lipicanaca, junadi, svinja od kojih proizvode suhomesnate proizvode, kulen, kobasice, kulenove seke, švargl, čvarke… te da sve te proizvode prodaju na kućnom pragu te da su za mnoge od tih delicija dobili brojne nagrade i plakate.

-Na imanju imamo i kokoši, patke, pure, guske i drugo. Posjedujemo i zaprege te sudjeluje na različitim brojnim manifestacijama s konjima i  svatovskim zapregama – naglašava Matea nastavljajući kako u skoroj budućnosti imaju u planu je pokretanje proizvodnje kobiljeg mlijeka i proizvoda od njega.

-Obradujemo 30 hektara zemlje u eko proizvodnji, zob, ječam, tritikal, djetelina, stočni grašak…, a sve to koristimo za vlastite potrebe – ishranu stoke. Uzgajamo i povrće u plastenicima od kojih pravimo i domaću zimnicu za koju je uvijek velika potražnja. U sklopu gospodarstva je i ugostiteljski objekt „Etno kuća Bello“ u kojem su ne rijetko posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva koji dođu uživati na našem imanju i delicijama s kojima ih ponudimo – dodala je Matea otkrivajući kako se u bućnosti planiraju baviti i turističkim djelatnostima u sklopu gospodarstva koje se odnose na obilaske turističkih grupa.

-Uz pomoć EU projekata na koje smo aplicirali izgradili bi sobe za spavanje u koje bi se gosti mogli smjestiti. Za njih bi pripremili domaću tradicijsku hranu. Mlada smo obitelj i planiramo ostati svoj na svome – dodaje Matea zaključujući kako im je želja da omoguće i svim zainteresiranim posjetiteljima jahanje na lipicancima što je posebna zanimljivost za koju postoji sve više interesa.

Inače, diljem svijeta 15. listopada obilježava se kao Svjetski dan seoske žene. Od 2000. godine taj značajan datum obilježava se i u Republici Hrvatskoj. Ovim projektom želi se skrenuti pozornost čitavom društvu koliko seoske žene zapravo doprinose i kolika je njihova uloga u održavanju i oživljavanju ruralnih područja.

Podsjećamo da je 2016. godine za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu bila izabrana Marija Ribičić. Možemo izraziti duboko uvjerenje da bi nakon četiri godine mogli ponovno u Požeško-slavonskoj županiji imati „najuzorniju“ u osobi Mateje Bello kojoj želimo svu sreću na biranju.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »