MARTINJSKI SPECIJALITETI NA SOKOLOVCU: Vukovići pripremili punjenu gusku sa mlincima, kartaške ćevape i sarmu u listu vinove loze /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Obitelj Zlatka i Sanje Vuković u svojoj vinogradarskoj kući na Sokolovcu iznad Požege uvijek po pravilu pripremi izuzetne i rijetko viđene specijalitete. Tako je bilo i za Martinje kada se kod njih krstio mošt u vino, a na jelovniku su bili kruh iz krušne peći, pečena punjena guska sa mlincima, kartaški ćevap koji se dobije kada se ćevapi prokuhaju u mlijeku sa ajvarom, zatim vinogradarska sarmu u kojoj se za omatanje smjese koristi mladi list vinove loze, zatim više vrsta sireva i suhomesnatih delicija kao što su kulenove seke i šunka, te domaćih kolača.

blank

To su sve spravljali vrijedni domaćini uz potporu brojnih prijatelja jer su Vukovići poznati kao ljudi široka srca i tople slavonske duše pa često okupljaju rodbinu i prijatelje na legendarnom Sokolovcu.

Sve tu je kušalo pedesetak njihovih gostiju i prijatelja na veseloj  fešti kada je martinjski biskup Dinko Brus uz ministrante Gordanu Gogu Bajić i Branka Smolića krstio mošt u vino kojom prilikom je kum bio Stjepan Didović iz Nove Gradiške. Kum je primio Kumovnicu kao zahvalu za kumstvo i sjećanje na ovaj lijepi običaj požeških vinogradara.

Veselo društvo dobro se raspoložilo uz odabrana vina Vukovićevih, a tu su bile i odabrane popularne pjesme koje su mnogi i zapjevali.

Zlatko je časnik u Hrvatskoj vojci zaposlen u požeškoj vojarni, a  Sanja, koja je vlasnica ovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva sa oko 1700 čokota graševine i bijelog pinota, završila edukaciju za vinogradarku-podrumarku koju je organiziralo Veleučilište u Požegi što joj koristi za daljnje unapređenje njihovog posjeda i spravljanje proizvoda sa njega.

Ovakvim aktivnostima, te uređenjem svog objekta uz vinograd, obitelj Vuković zasigurno jača turističku ponudu svoga grada pogotovo kada se slave blagdani vezani uz vinograd i vino.

Foto: D. Mirković

       

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića