Makedonska veleposlanica prepoznala potencijale kutjevačkog kraja

Autor: DK

KUTJEVO – Posjetom Kutjeva veleposlanica Makedonije u Republici Hrvatskoj, njena ekselencija Daniela Karagjozoska, dala je važnost tom malom gradiću kojeg je prepoznala i ocijenila kako ima ogromne potencijale kako u gospodarstvu tako i poljoprivredni odnosno vinarstvu. Veleposlanicu je u Kutjevu uz gradonačelnika Josipa Budimira i njegovog zamjenika Ivicu Malnara dočekao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je već imao prigodu susresti se s njenom ekselencijom prilikom.

Veleposlanica je već jednom posjetila Požeško-slavonsku županiju koja je na nju ostavila veliki dojam a današnji dolazak je potvrda da želi uspostaviti konkretniju suradnju po pitanju ekonomije i uspostave bolje gospodarske suradnje.

– Već dvije i pol godine koliko je moj mandat u Hrvatskoj ja kao veleposlanica radim na razvijanju ekonomskih odnosa. Želim susret s ljudima koji imaju tvrtke, tvornice i koji žele surađivati s Makedonijom. Poslije raspada Jugoslavije naše dvije države su počele dobro surađivati, naše države su prijatelji, no to je s vremenom sve malo palo u zaborav. Nema nekog pravog razloga i odgovora i pravi odgovor je da to moramo ponovno pokrenuti. Pošto nemamo nikakvih otvorenih političkih pitanja, uvijek smo se podržavali, jezik nam nije barijera, mentalitet nam nije barijera, niti daljina jer smo u istoj regiji. Nama odgovara što ste vi u Europskoj uniji a mi smo u CEFTI, što odgovara vašim tvrtkama. Ja se nadam da ćemo i sa Kutjevom naći suradnju – istakla je veleposlanica Karagjozoska, koja za buduću suradnju otvara i pitanje naših kontinentalnih turističkih kapaciteta. Makedonija je osim turizma u Ohridu sada pokrenula turizam u Skopju i drugim lokalitetima, pa sada nudi nove destinacije. Najveća suradnja svakako će se bazirati na vinu kojega je Makedonija veliki proizvođač, a vino je i glavni proizvod Kutjeva.

 – Nakon godinu i pol ovo je naš drugi susret, a razgovarat ćemo o gospodarstv u i mogućnostima veće suradnje. Poveznica nam je poljoprivreda i turizam, a posebno vinogradarstvo o kojemu ćemo danas razgovarati. Drago mi je što su veleposlanicu dočekali  kutjevački građani makedonskog porijekla i rekli veleposlanici da je ovdje u Slavoniji lijepo živjeti. Stoga mi otvaramo svoju Slavonsku dušu i ovdje s gospodarstvenicima želimo ostvariti suradnju i proširiti je – rekao je župan Tomašević te  najavio mogućnost i odlaska naših gospodarstvenika u Makedoniju u radi postizanja konkretnije suradnje.

Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir je izrazio nadu kako će se uspostaviti dobri kontakti te da će se odnosi podići na višu razinu te da će u što skorije rijeme biti vidljivi pomaci u gospodarskoj suradnji.

Nakon susreta sa čelnicima grada i županije veleposlanica se susrela sa kutjevačkim gospodarstvenicima a posebno je bio dirljiv susret sa njenim sunarodnjacima obitelji Grozdanoski koji gotovo 50 godina žive i rade u Kutjevu.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »