Mahunarke mogu zamjeniti meso u prehrani

Autor: D.M.

POŽEGA – Mahunarke nisu hrana sirotinje, već naprotiv, nužnost u prehrani, moglo se čuti na petoj Edukacijskoj radionici o prehrani i zdravlju koju organizira požeška tvrtka Grbić. O leguminozama, kako se još mahunarke nazivaju, govorili su agronom Snježana Pešut Pilon, savjetnica iz poljoprivredno-savjtodavne službe i nutricionistica Andrea Drkulec.

Grah, grašak, bob, soja, slanutak, lupina, leća, kikiriki i još neke druge mahunarke imaju obilje bjelančevina a samim time i sve neophodne aminokiseline osim jedne koje ima u žitaricama. Tako hranu od mahunarki treba jesti s žitaricama i time osigurati komplet aminokiselina. Mahunarke imaju škroba, ugljikohidrate, minerala i poneki vitamin. Posebno su za prehranu zanimljiva vlakna. Sve to regulira razinu šećera u krvi, zatim razinu holesterola. Mahunarke omekšavaju sadržaj crijeva i pomaže izbacivanju otrovnih tvari iz organizma.

Još je dosta dobrih svojstava pa su predavači sugerirali da se bar jednom tjednom na našim jelovnicima nađu jela od mahunarki. Leguminoze su zbog okupljanja dušičnih bakterija na korjenu značajne i za planiranja plodoreda i gnojidbe. Lako se mogu osim na poljima uzgajati i u vrtovima.

Više iz kategorije