Lubeničari u Kuli prorijeđeni: Nekada ih je bilo mnogo sa lubenicama pred kućom sada samo nekoliko – razlog zahtjevna administracija, loša godina, korona kriza….?

Autor: D.K.

Mnogi se sjećaju lijepog izgleda Kule, mjesta u kutjevačkom kraju kojega su devedesetih godina proteklog stoljeća zbog ratnih strahota naselili Srijemci iz niz vojvođanskih sela. Gotovo pred svakom kućom bile su gomile lubenica i prodaja te povrtnice putnicima namjernicima uz državnu prometnicu Požega- Našice.

Doseljeni Srijemci donijeli su sa sobom tehnologiju uzgoja lubenica i niz drugih povrtnica za koje su ovdašnji Slavonci bili uvjereni da ne mogu uspijevati i donositi dobar urod na poljima požeškog kraja. Primjenom višegodišnjih stečenih iskustava i agrotehničkih mjera oni su pokazali sve tajne dobrog vrtlarenja pa su mnoge povrtnice obilato rađale svake godine na njivama u mjestu njihovog doseljenja.

Danas toga izgleda više nema jer smo ostali neugodno iznenađeni činjenicom da je kroz cijelo selo Kula samo na nekoliko mjesta (4) bilo lubenica na prodajnom mjestu pred obiteljskom kućom.

Razloga kako doznajemo ima nekoliko, administracija i usklađivanje prodaje sa zahtjevnim propisima, a svakako i koronavirus. Teško je vjerovati da je tomu pogodovala loša godina i klimatske (ne) prilike. A čini se da ni korona kriza ne bi trebala pogađati vrtlare, barem što se tiče uroda. Bilo kako bilo slatkih plodova je u Kuli malo, pa su mnogi prolaznici svakodnevno iznenađeni.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek