Lovci siju žitarice na vlastitim njivama

Autor: Jelenko Topić

DSC_1241BUČJE – Lovačko društvo „Sokol“ iz Bučja pokraj Pleternice sa tridesetak članova najstarije je u Požeško-slavonskoj županiji, a 2019. godine obilježit će stoljeće rada. Danas gospodare sa županijskim lovištem površine 6602 hektara koje je najvećim dijelom ravničarsko, a dio se prostire na sjevernim obroncima Dilj gore.

-U zadnjih pet godina dobili smo u članstvo samo dva mlada liovca, a radnim akcijama održavamo  lovno-tehničke objekte  provodeći dosljedno lovno-gospodarsku osnovu- kaže predsjednik „Sokola“ Antun Prša. Zanimljivo je da nemaju u posjedu vlastito zemljište za sjetvu žitarica kojom prihranjuju divljač, pa ih siju na oranicama svojih članova što govori o velikoj ljubavi i odricanju lovaca za svoje društvo. U blizini sela Zagrađe posjeduju lovački dom kojega do proslave velikog jubileja namjeravaju potpuno završiti, te u potkrovlju objekta urediti i namjestiti sobe zbog potreba lovnog turizma. Da bi to ostvarili očekuju potporu Požeško-slavonske županije, grada Pleternice, Hrvatskog i županijskog lovačkog saveza, te sponzora.

Antun Prša, predsjednik LD “Sokol”

Imaju i gater za divlje svinje pokraj sela Drenovac gdje sada koriste jednog vepra za treniranje lovačkih opasa. Ovdje su podigli deset visokih čeka, te brojna hranilišta za fazansku divljač i divlje svinje, kao i solišta. Problem je što pod površinama lovišta ima dosta zapuštene zemlje što utječe na stanje divljači, a podosta je i šteta od naleta vozila na divljač jer kroz lovište prolaze državne ceste od Pleternice ka Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, te niz županijskih i lokalnih prometnica.

-Tijekom prošle godine poplave u dolini rijeka Orljave i Londže pričinile su nam velike štete na fondu divljači, a dobili smo mladunčad zeca kao dar Splitsko-dalmatinske županije- kaže tajnik Marko Bašić  dodavši da dugi niz godina imaju dobru suradnju sa LD „Jelen“ iz Zelčina u Osječko-baranjskoj županiji razmjenjujući lovove, posjete i iskustva u radu.

Lovnik Mija Srdarević ističe dobru obnovu fonda pernate divljači i to prirodnim prirastom, a posebno se mogu pohvaliti bogatstvom divljih pataka što je rijetkost na ovim prostorima.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot