Lovci siju žitarice na vlastitim njivama

Autor: Jelenko Topić

DSC_1241BUČJE – Lovačko društvo „Sokol“ iz Bučja pokraj Pleternice sa tridesetak članova najstarije je u Požeško-slavonskoj županiji, a 2019. godine obilježit će stoljeće rada. Danas gospodare sa županijskim lovištem površine 6602 hektara koje je najvećim dijelom ravničarsko, a dio se prostire na sjevernim obroncima Dilj gore.

-U zadnjih pet godina dobili smo u članstvo samo dva mlada liovca, a radnim akcijama održavamo  lovno-tehničke objekte  provodeći dosljedno lovno-gospodarsku osnovu- kaže predsjednik „Sokola“ Antun Prša. Zanimljivo je da nemaju u posjedu vlastito zemljište za sjetvu žitarica kojom prihranjuju divljač, pa ih siju na oranicama svojih članova što govori o velikoj ljubavi i odricanju lovaca za svoje društvo. U blizini sela Zagrađe posjeduju lovački dom kojega do proslave velikog jubileja namjeravaju potpuno završiti, te u potkrovlju objekta urediti i namjestiti sobe zbog potreba lovnog turizma. Da bi to ostvarili očekuju potporu Požeško-slavonske županije, grada Pleternice, Hrvatskog i županijskog lovačkog saveza, te sponzora.

Antun Prša, predsjednik LD “Sokol”

Imaju i gater za divlje svinje pokraj sela Drenovac gdje sada koriste jednog vepra za treniranje lovačkih opasa. Ovdje su podigli deset visokih čeka, te brojna hranilišta za fazansku divljač i divlje svinje, kao i solišta. Problem je što pod površinama lovišta ima dosta zapuštene zemlje što utječe na stanje divljači, a podosta je i šteta od naleta vozila na divljač jer kroz lovište prolaze državne ceste od Pleternice ka Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, te niz županijskih i lokalnih prometnica.

-Tijekom prošle godine poplave u dolini rijeka Orljave i Londže pričinile su nam velike štete na fondu divljači, a dobili smo mladunčad zeca kao dar Splitsko-dalmatinske županije- kaže tajnik Marko Bašić  dodavši da dugi niz godina imaju dobru suradnju sa LD „Jelen“ iz Zelčina u Osječko-baranjskoj županiji razmjenjujući lovove, posjete i iskustva u radu.

Lovnik Mija Srdarević ističe dobru obnovu fonda pernate divljači i to prirodnim prirastom, a posebno se mogu pohvaliti bogatstvom divljih pataka što je rijetkost na ovim prostorima.

Više iz kategorije