Lovci Požeško-slavonske županije traže izobrazbu lovnika na svome području zbog smanjenja troškova /FOTO/

Na redovnoj godišnjoj skupštini Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije prihvaćena su sva izvješća za proteklu godinu, a bilo je riječi o niz aktualnih problema s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Savez je odnedavno bogatiji za dvije nove članice i to lovozakupnika „Color emajl“ iz Požege i „Molvik“ iz Samobora.

Predsjednik saveza Branko Bertelović podnio je informacije o aktivnostima koje se provode na državnoj razini kao što su police osiguranja na usjevima i u prometu, zatim o štetama pričinjenim od početka ove godine koje iznose 475 tisuća kuna, a najavio je daljnja ulaganja na strelištu Bzenica gdje će se izgraditi rov za vepra u pokretu, a tu će probno natjecanje biti na 5. Kupu Slavonije iu Baranje u drugoj polovini kolovoza.

Uz to 9. lipnja održat će se Kup Požeško-slavonske županije u disciplini karabin, te tjedan dana kasnije županijsko natjecanje u streljaštvu u sve tri discipline, a od 6. do 8. rujna državno prvenstvo.

Najavljen je početak izobrazbe lovnika od 15. lipnja u objektu Hrvatskog lovačkog saveza u Podgariću, a zaključkom ove skupštine zatraženo je da se obuka za ovdašnje lovce organizira u Požegi radi smanjenja troškova.

Tijekom rasprave Božidar Terzić dao  je upute o uključivanju lovaca nakon polaganja ispita u rad udruga i govorio o manjkavosti zakona vezanih uz liječničke preglede lovaca, Aleksandar Terer je upozorio na velike štete u lipičkom kraju, a drugi sudionici iznijeli su svoje iskustva prilikom posjeta lovne inspekcije, očevida nakon naleta vozila na divljač, slabostima i nedorečenosti propisa itd. Tako su zatražene izmjene Zakona o prometu kada je u pitanju nalet na divljač jer lovci tvrde da tu ima dosta manipulacija.

Foto: D. Mirković

0 Comment