Lovci Požeško-slavonske županije misom obilježili blagdan svog zaštitnika Svetog Huberta

Autor: Jelenko Topić

Blagdan Svetog Huberta, zaštitnika lovaca,  koji su slavi svake godine 3. studenog, i ovom su prilikom obilježili članovi Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije. Sveta misa o spomendanu njihova nebeskog zaštitnika sv. Huberta priređena je po tradiciji u katedrali Svete Terezije Avilske u Požegi, a predvodio je preč. Ivica Žuljević, prepošt požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra, u zajedništvu s kanonicima. Prepošt Žuljević je uputio čestitke lovcima uz ovaj blagdan ukazujući na životni i duhovni put Svetog Huberta, te značenju lovstva u suvremenom svijetu i sadašnjem vremenu.

 Za ovu prigodu okupilo se, u skladu sa provedbom epidemioloških mjera, četrdesetak lovaca iz lovačkih društava požeškog i pakračko-lipičkog kraja. Oni su se sa zastavama svojih udruga postrojili pred katedralom, te su ulaskom u taj vjerski objekt ukrasili njegov unutrašnji prostor.  

Sveti Hubert je rođen je u plemićkoj obitelji, bio je cijenjen i sposoban. Oženio se plemkinjom Floribanne, s kojom je dobio sina Floriberta, koji je postao biskup, ali mu je žena umrla pri porodu. Hubert se povukao iz plemićkog života i strastveno se predao lovu. Prema legendi, dok je na Veliki petak lovio uočio je jelena sa raspelom između rogova. Hubert je sva svoja plemićka prava prenio na mlađeg brata Oda i dao mu svoga sina na skrb. Svoja materijalna dobra podijelio je siromasima i postao svećenik. Kada je Hubert imenovan za prvog biskupa Liegea isticao se dobrim djelima i molitvom.

Foto: Marko Krstanović [FAG id=282551]

Više iz kategorije

 
blank

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek