Lovci pleterničke Šljuke spašavaju prinose od divljači dajući seljacima električne pastire i odvozeći kukuruz u hranilišta

Autor: Jelenko Topić

Tražeći hranu divljač u pleterničkom kraju, ponajviše divlje svinje, ovih ljetnih dana pohode kukuruzna polja i nanose štetu tamošnjim poljodjelcima. Riječ je o poljoprivrednim površinama u blizini lovišta Požeška gora površine 4066 hektara kojim gospodare pleternički lovci. Zbog toga čelništvo Lovačkog društva Šljuka poduzima niz aktivnosti da se to svede na najmanju mjeru. 

-Osigurali smo električne pastire kojih smo dio sami postavili, a te uređaje dajemo besplatno ratarima, te im pomažemo u postavljanju – kazao nam je Damir Arambašić, predsjednik Šljuke i dodao da se takvom suradnjom štete mogu osjetno umanjiti. Tako su dali električni pastir Pleterničanu Ivanu Gazilju koji ima dva hektara zemljišta na predjelu Starac zasijana kukuruzom, te mu, imajući u vidu da je bolestan čovjek, pomogli u postavljanju te naprave.

-Svinje su već napravile manju štetu, lovci su mi dali pastir kojega smo zajedno postavili, čini mi se da je sada sve u redu i da one to neće provaliti – kazao nam je zadovoljno Gazilj izrazivši zahvalnost lovcima.

Radi prihrane divljih svinja i smanjenja eventualnih šteta dva lovca su proteklih dana popunjavali hranilišta kukuruzom.

-U središnjem dijelu lovišta smo osobnim vozilom odvezli kukuruz u klipu, te ga bacili u hranilišta – priča nam lovac Alen Ergović iz Zarilca i dodaje kako im je prvenstveno prihrana divljač na prvom mjestu za što se uvijek nađe vremena.

–Što se tiče lova zbog poslovnih obveza nismo često u lovu koji inače volimo. Kad on bude organiziran nastojimo se odazvat ali ne uvijek – naglasio je Alen.

Sa njim je išao i Pleterničanin Josip Miličević, koji je domar u lovačkom domu Bzenica.

-Ubacili smo u dvije automatske hranilice po dvije vreće kukuruza, a također smo kukuruz istresli u naš gater – kaže nam Miličević.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88