Ljeskovica se sjeća svoga mještanina u svome selu ali i na mjestu stradanja

Autor: Jelenko Topić

NOVA LJESKOVICA – Po tradiciji i ove godine Udruga za sport i rekreaciju Josip Knežević iz Nove Ljeskovice, organizirala je obilježavanje 25. obljetnice pogibije svoga sumještanina hrvatskog branitelja Josipa Knežević čije ime s ponosom nosi. Udruga je osnovana između ostalog i s ciljem očuvanja i zaštite njegovog imena od zaborava.

U obilježavanju su sudjelovali  obitelj i rodbina, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović, zamjenik načelnika općine Čaglin, predstavnici Hrvatske vojske na čelu sa zapovjednikom vojarne 123. brigade Požega brigadirom Matom Tomaševićem, predstavnici Policijske uprave Požeško- slavonske, suborci iz Udruge za sport i rekreaciju „Tomo Perić„iz Buka, te Udruge Hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Čaglin, članovi ove udruge i mještani.

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice pogibije Josipa Kneževića počela je okupljanjem kod rodne kuće sa spomen pločom gdje je predstavnik udruge pozdravio prisutne i zahvalio se što su svojom nazočnošću doprinijeli oživljavanju uspomene na  Josipa Kneževića i njegov doprinos u obrani i stvaranju naše domovine Hrvatske, nakon čega je pročitan Kneževićev životopis.

Josip Knežević rođen je 13. 08. 1968 u Staroj Ljeskovici, od majke Jele i oca Ilije. Otac Ilija bio je šumski radnik, a majka Jela domaćica. Živjeli su od plaće šumarskog radnika i nešto poljoprivrede tako da uz šestoro djece život nije bio nimalo lak. Osnovnu školu Josip je pohađao u Ljeskovici i Čaglinu, a srednju u Požegi.

Nakon služenja vojnog roka pokušavao se zaposliti negdje u blizini jer je volio svoje rodno mjesto. Obzirom da nije bilo posla u blizini rodnog kraja, zapošljava se u brodogradilištu Viktor Lenac u Kostreni. Kada su se počeli nazirati nemiri u našoj domovini vratio se u svoj rodni kraj i ulazi u sastav policije 5. studenog 1990. godine. Iz policije odlazi u „Jedinicu za posebne namjene Rakitje“ u sklopu koje sudjeluje u akcijama u Pakracu, tei Plitvicama – poznata kao „krvavi uskrs“ gdje je pala prva žrtva Domovinskog rata Josip Jović. Na povijesnom postrojavanju u „Kranjčevićevoj“ na osnivanju Zbora narodne garde postaje hrvatski vojnik.

U sklopu 1. Gardijske brigade – Tigrovi odlazi na područje Istočne Slavonije gdje je poginuo u Erdutu u noći  25. srpnja 1991. godine uslijed napada višecjevnim raketnim bacačima sa teritorije Srbije. Brodom je prebačen u Osijek a onda u svoju rodnu Ljeskovicu gdje je sahranjen na mjesnom groblju 27. srpnja uz sve vojne i civilne počasti.

Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Ordenom Zrinski-Frankopan, Redom Nikole Šubića Zrinskog. Ministarstvo obrane dodijelilo mu je posmrtno Spomen zahvalnicu 1. Gardijska brigada Tigrovi i Plaketu Tigar. Općina Čaglin posmrtno mu je dodijelila Zahvalnicu i grb općine Čaglin, u znak sjećanja na nemjerljivi doprinos u borbi za samostalnost Hrvatske, te odanost domovini i svome narodu.

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim i nestalim braniteljima, te je služena misa za hrvatskog branitelja Josipa Knežević u mjesnoj kapelici, a predvodio ju je župnik župe Čaglin velečasni Milan Klobučar. Nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće na mjesnom groblju  gdje je sahranjen  Josip Knežević.

Na terenima sportskog kompleksa organizirano je druženje svih prisutnih, te je odigrana revijalna nogometna utakmica između predstavnika udruga „Tomo Perić“ iz Buka i „Josip Knežević“, te Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata. Na kraju su predstavnicima udruga dodijeljene zahvalnice za sudjelovanje na obilježavanju 25, obljetnice pogibije branitelja Kneževića.

-Udruga „Josip Knežević“ s ponosom ističe da su 25. ovog mjeseca predstavnici udruge s članovima obitelji Knežević sudjelovali u obilježavanju 25. obljetnice pogibije šestorice hrvatskih branitelja u Erdutu Mile Čulina, Ante Grgića, Miroslava Gržana, Željka Pavića, Mirka Rožmana, te Josipa Kneževića, koje je organizirala je Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi. Sudjelovale su obitelji poginulih branitelja, predstavnici županije, općine, udruga, predstavnici Hrvatske vojske, ministar branitelja, izaslanik predsjednice i građani – ističe predsjednik udruge „Josip Knežević“ Nenad Burić, te najavljuje slične aktivnosti i nadalje.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: