Lažiranje potrošnje: Kako nas varaju proizvođači automobila?

Autor: Požega Portal

Audi-Q3_2012_574235734890Savez njemačkih vozača upozorava da većina automobila troši znatno više nego što to tvrde proizvođači. U prosjeku, automobili troše 23 posto više nego što piše u specifikacijama, dok pojedini modeli troše i 42 posto više. Pri tome, u Njemačkoj je dovoljno da auto troši deset posto više goriva nego što proizvođač tvrdi, pa da kupac može raskinuti kupoprodajni ugovor i vratiti vozilo. Varaju gotovo svi – Renault, Ford, Skoda, Alfa Romeo ili Audi, čiji se model Q3 reklamira sa minimalnom potrošnjom od 5,9 litara dizela na 100 kilometara, a zapravo troši dvije litre više! Mediji prenose neke od trikova koje proizvođači koriste pri zvaničnom testiranju: specijalne gume, odvojeni generatori ili kompjuter u automobilu koji je tokom testa podešen na optimalnu potrošnju.

Postavlja se pitanje kako je ovo prolazilo u Njemačkoj, gdje se svaki vijak mora vagati?

Da li je automobilski lobi toliko jak da su i nadležni zažmirili na jedno oko, pitaju se njemački mediji.

Mnogi smatraju da je ovo dobra prilika da kontrole ojačaju. Podaci o potrošnji moraju biti precizniji, varanje kupaca mora prestati.

Kupcima se preporučuje da imaju ugovoreno osiguranje koje pokriva troškove odvjetnika. Tako građani mogu, kada imaju opravdane sumnje, provjeriti navode o potrošnji.

Ako ona odstupa više od deset posto od reklame, kupac ima pravo na odštetu ili može vratiti automobil.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića