Krumpir dobro urodio unatoč kišnom vremenu

Autor: Jelenko Topić
Damir Humski (Small)

Damir Humski

KAPTOL – Proizvođači krumpira s područja Požeške kotline okupili su se na polju Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Humski pokraj Kaptola na „Danu polja krumpira 2014“ organiziranom u suradnji sa tvrtkom „Opal“ iz Slatine, koja je zastupnik njemačke sjemenatrske kuće „Europlant“ za hrvatsko tržište.

-Svake godine sadimo sortne pokuse krumpira za više europskih sjemenarskih kuća, a ove godine to je 12 sorti “Europlanta“ čija se sorta Barbarossa pokazala izuzetno dobrom za naše podneblje- kazao je Damir Humski na svome imanju, te dodao da je zadovoljan ovogodišnjim prinosom i kvalitetom krumpira kojega je zasadio na 16 katastarskih jutara.

Dražen Klier

Dražen Klier

Nove sortne pokuse predstavio je Dražen Klier , predstavnik zastupnika „Europlanta“ istakavši da ta kuća pokriva četvrtinu plasmana sjemena u našoj zemlji.

-Uz ove pokuse radimo ih na poljima  PIK Vinkovci i u Međimurju, a ovdje su se uz Barbarossu dobrima pokazale sorte Vineta,Laura i druge – ističe Klier ne krijući zadovoljstvo ostvarenim prinosima na pokusnim nasadima obitelji Humski.

Nataša Mužević iz zagrebačke tvrtke „Agrochemmax“ govorila je o zaštiti biljke krumpira istakavši da na požeškom području ove godine nije bilo većih pojava bolesti i šteta unatoč kišnom vremenu što nije slučaj u drugim dijelovima RH.

-Ove sorte su izuzetne po kulinarskim vrijednostima što se pokazalo i sada u uvjetima velikih padalina- kaže Nataša Mužević.

Komentiraj: