Kroz pet godina pleterničke udruge provele projekte vrijedne gotovo 5 milijuna kuna /FOTO/

Autor: S.P./D.K.

U sklopu Dana otvorenih vrata udruga, na Trgu bećarca u Pleternici lokalne udruge su promovirale svoj rad uz prigodne radionice za djecu i mlade te osobe starije životne dobi. Vrijedne sugrađane posjetila je i gradonačelnica Marija Šarić. “Mi smo ponosni što su oni svi volonteri i svoje slobodno vrijeme troše na rad udruga, ali kad žele korak dalje, kad žele organizirati neke redovne aktivnosti onda je logično da trebaju imati stručnu zaposlenu osobu i zato su tu projekti pomoću kojih to uspijevamo odraditi,” rekla je gradonačelnica.

Ured za udruge Vlade RH već tradicionalno organizira manifestaciju Dani otvorenih vrata udruga na nacionalnoj razini, a svoj rad ali i projekte i programe koje provode, a financiraju se iz javnih izvora, predstavile su i vrijedne pleterničke udruge. Svojim dolaskom podršku im je pružila i gradonačelnica Marija Šarić.

Dani otvorenih vrata udruga organizirani su tradicionalno zajedničkim snagama udruga, Poduzetničkog centra Pleternica i Grada Pleternice. “Dobra je to prilika za prezentaciju rada tijekom godina i ja sam na njih vrlo ponosna jer imamo preko 80 udruga, a više od polovine njih aktivno je kroz cijelu godinu, dakle ne samo “preživljavaju” već organiziraju i brojne aktivnosti. Pri tom, desetak udruga redovito provode projekte financirane od sredstava ministarstva i Europskog socijalnog fonda tako da su kroz proteklih pet godina naše udruge provele projekata u vrijednosti od gotovo pet milijuna kuna. To je ono što cijelo vrijeme i pokušavamo – da naše udruge osnažimo kako bi one naučile provoditi prvo manje projekte financirane od Grada i Županije, a potom kroz Europski socijalni fond pokušavamo pomoći da zaposle i stručne osobe koje će dalje unaprijediti njihov rad.” rekla je gradonačelnica Šarić.

Grad Pleternica i Poduzetnički centar Pleternica ostvarili su vrlo plodonosno ozračje za rad udruga, no to je rezultat dugogodišnjeg truda, dodaje gradonačelnica. “Dugo godina radimo tako – vodimo ih od samog njihovog osnivanja, stojimo uz njih kao podrška i oni koji se profiliraju, koji i dalje rade i imaju kreativne ideje, njih pokušavamo ojačati i kroz projekte. Jer, mi smo ponosni što su oni svi volonteri i svoje slobodno vrijeme troše na rad udruga, ali kad žele korak dalje, kad žele organizirati neke redovne aktivnosti onda je logično da trebaju imati stručnu zaposlenu osobu i zato su tu projekti pomoću kojih to uspijevamo odraditi. Kroz zadnjih pet godina bilo je više od 50 osoba zaposlenih u udrugama i svi 100 posto financirani putem bespovratnih sredstava. Mislim kako je to odličan pokazatelj i vjetar u leđa da istim putem nastavimo i dalje,” rekla je gradonačelnica dodajući kako u narednim danima slijede i druge manifestacije koje će obradovati i Pleterničane i njihove goste, a prva od njih je 18. lipnja već dobro poznata i popularna manifestacija Knjignik koja također okuplja i udruge, a slavi knjigu, druženje i čitanje.

“Poduzetnički centar Pleternica već godinama koordinira ovom manifestacijom i surađuje s udrugama tijekom njihovog redovnog rada ali i tijekom ove manifestacije. Ove godine priključili su nam se Pleternički čoraci, Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Udruga Osmijeh, Društvo Naša djeca Pleternica i Dječje Gradsko vijeće, KUD Svilenka iz Buka, KUD Orljava Pleternica, Udruga slijepih Šestočka te brojni posjetitelji i korisnici nekih od naših projektnih aktivnosti. Drago nam je što građani prepoznaju ne samo kvalitetu ove manifestacije već i entuzijazam i značaj rada naših udruga, ” rekla je koordinatorica Valentina Stojčević iz Poduzetničkog centra Pleternica.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88