Kroz devet večeri na euharistijskim slavljima Pleternica u molitvenom zajedništvu s brojnim hodočasnicima – biti će organiziran i bogat kulturno-umjetnički program

Autor: S.P./D.K.

Od 23. do 30. kolovoza Pleternica će i ove godine biti središte molitve i mira u koje će se sliti brojni hodočasnici iz Hrvatske i šire. Tradicionalno dobri domaćini, Pleterničani su sve pripremili kako bi slavlje i ove godine bilo veličanstveno, najavila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić sa suradnicima.

Tisuće hodočasnika i ove će godine potražiti utjehu i zagovor Nebeske Majke tijekom Devetnice Gospi od Suza koja će se u Pleternici održati od 23. do 31. kolovoza. Uz duhovnu razinu koja je okosnica, dobri domaćini pobrinuli su se da ovaj mali slavonski grad predstave u najljepšem svjetlu i kroz druge sadržaje u pomno osmišljenom programu.

Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice

“Svake godine pokušavamo podići cijelu manifestaciju na višu razinu. Uz redovni program, uz redovne Devetnice i svakovečernje mise u 19,00 sati, osmislili smo dodatne programe koji donose sadržaje svim našim gostima kako bi cijeli dan ispunjen zbivanjima mogli provesti u Pleternici,” rekla je gradonačelnica.

Uz redovni program koji se događa u svetištu – od 23. do 31. kolovoza u 18,00 sati sv. krunica, u 19,00 sati sv.misa, bit će organiziran i prijenos uživo, najavio je zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić.

Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice Pleternice

” Iz jedne ideje, došli smo do toga da drugu godinu zaredom našu Devetnicu Gospi od suza prenosimo na jednoj nacionalnoj televiziji. Proteklih godina to je bilo na Facebook kanalima Grada Pleternice i Laudato televizije, a o samom značaju tog prijenosa uživo ne moramo govoriti jer kad iz jednog malog slavonskog grada jedna televizija prenosi devet dana misu to dovoljno govori i o promicanju Grada Pleternice i našeg svetišta Gospi od suza, ali i Požeško-slavonske županije. Iako je riječ o volonterskom projektu svake godine osnažujemo infrastrukturu te je ona sada na jednoj zavidnoj razini,” rekao je Katić uz zahvalu gradonačelnici što podržava ovaj projekt.

Renato Brankovan, predsjednik KUD-a Orljava Pleternica

Kako ove godine zbog epidemioloških mjera Pleternica nije imala tradicionalni LIDAS, ove godine organizirana je Smotra folklora koja će svojim koloritom i značajem dodatno obogatiti zadnji vikend Devetnica. U suradnji s KUD Orljava smotra će se održati 28. kolovoza u 16,00 sati na Trgu bećarca, najavio je predstavnik KUD-a Orljava Renato Brankovan.

“Sretni smo što nakon jednogodišnje pauze imamo priliku organizirati smotru. Sudjeluje ukupno deset kulturno-umjetničkih društava, gosti iz Bosne i Hercegovine te iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Međimurske županije, a nakon smotre svi sudionici će zajedno otići do svetišta kako bi u nošnjama svoga kraja prisustvovali svetoj misi,” rekao je Brankovan.

Poseban ritam rada u dane Devetnice ima i Terra Pannonica. Svaki dan radit će od 14,00 do 22,00 sata, uz organizirane obilaske za koje se gosti mogu najaviti kao i za vožnju vlakićem. Osim toga, 27. , 28. te 30. kolovoza iza svete mise prikazivat će se dokumentarni film “Gospin grad” autora Alena Kocića Koca snimljen 2020 godine.

Pripremljen je i koncert duhovne glazbe koji će se održati 29. kolovoza. Prilagođeno radno vrijeme imat će i Suvenirnica u sklopu Muzeja Bećarca koja se otvara 21. kolovoza i u vrijeme Devetnice radit će od 14,00 do 22,00 sata, a već tradicionalno, 31. kolovoza, uz blagdan Gospe od suza, održat će se i Sajam lokalnih proizvoda “Puzzla” koji će gostima ponuditi domaće proizvode i rukotvorine.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek