Kormilo u ruke Renatu Brankovanu predao Goran Kovačević nakon 12 godina vođenja KUD-a /FOTOGALERIJA/

IZVJEŠTAJNO-IZBORNA SKUPŠTINA KULTURNO-UMJETNIČKOG DRUŠTVA “ORLJAVA” PLETERNICA

Nakon 12 godina vođenja društva Goran Kovačević predao kormilo  novom predsjedniku , gospodinu Renatu Brankovan. Izabran je dopredsjednik udruge Mario Karmišević, te  7 članova upravnog odbora i to: Branka Valenta Gvozden, Nikolina Milosavljević, Željka Grgurević, Goran Kovačević, Božidar Dabić, Slavko Katić i Tomo Kutuzović ,  te nadzorni odbor  u sastavu:  Ivo Rotar, Melita Tušek i Verica Rotar.  Likvidator Mario Karmišević  i predstavnik KUD-a Orljava u Zajednici Kulturnih Udruga PSŽ Goran Kovačević.

-Protekla godina je započela pripremom i održavanjem samostalnog koncerta za Valentinovo gdje su nastupili  i Hrvatski Gajdaški Orkestar kao gosti, nastupili smo na Kulturnom Mozaiku – izlučnoj smotri PSŽ  za državnu smotru u kategorijama izvornog i koreografiranog folklora. Sudjelovli smo na nizu smotri folklora u Hrvatskoj, BiH, Vojvodini i Mađarskoj,  na nekoliko izbora ljepote u kategorijama Baja, Snaša i Djevojaka gdje smo pokazali našu Paursku nošnju i za njeno očuvanje i ljepotu dobili niz priznanja.  Pripremili smo i održali našu 36. izvornu smotru folklora LIDAS.  Učestvovali smo na manifestacijama u organizaciji Grada Pleternice, TZ, Župe i Svetišta Gospe od Suza, Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica, te  snimili dokumentarac običaji berbe kukuruza  i turističke priče Pleternice za potrebe projekta Kulturna ruta Bećarca i Gange .  Sudjelovali smo na seminaru i proslavi 70 godina  osnutka Hrvatskog Sabora Kulture u Zagrebu čiji smo članovi preko ZaKUd-a  PSŽ – rekao je Goran Kovačević u svom izvještaju.

Voditeljica folklora  Vesna Valentič Berač je u svom izvještaju, između ostalog,  navela kako se u društvu redovito održavaju probe sa dječjom i odraslom sekcijom.  Rad dječje skupine uključivao je učenje i uvježbavanje novih dječjih igara, plesnih koraka i narodnih pjesama cijele Hrvatske. Nastupali su na dječjim smotrama i manifestacijama u Gradu, te za Božić pokazali naučeno svojim roditeljima, didama i bakama te  odraslim članovima  i za to su bili prigodno darivani od Djeda Božićnjaka koji je došao u dvorište KUD-a na kočiji .

Odrasli folkloraši su uvježbavali pjesme i plesove pleterničkog užeg i šireg kraja te su postavljeni  običaji pudarenja, predsvatovski običaj svijanja Vinaca u Požeškoj kotlini  i uvježbavani već ranije postavljeni pastirski običaj  i običaj  košnje.

Financijski izvještaj je pročitao Mario Karmišević i na kraju sa veseljem ustvrdio daje prošla godina završena u pozitivi.

Izvještaj o stanju nošnje, instrumenata i rekvizita je iznijela rizničarka Branka Valenta Gvozden. O radu sekcije Snašine rukotvorine Snašine rukotvorine iznijela je Verica Rotar, dok je izvješće Nadzornog odbora podnio predsjednik Ivo Rotar.

Na Skupštini su bili nazočni, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, predstavnici  KUD-ova  Zavičajno društvo Rama, KUD Svilenka , KUD Poljadija, KUD Orljavica, Češka Beseda iz Kaptola te pjevačko društvo matice umirovljenika iz Nove Kapele. 

Zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić  je pozdravio sve nazočne,  izrazio zadovoljstvo radom KUD-a i čestitao na svim odrađenim aktivnostima.

-Pleterničko područje ima tri KUD-a i četvrti  KUD uskoro ponovo kreće s radom što je pokazatelj da i dalje raste ljubav prema očuvanju baštine i tradicijske kulture te će tako i projekti kao što su Kulturna ruta Bećarca i Gange i drugi koji se pišu i za njih dobivamo sredstva iz EU fondova i ministarstava imati sve veću vrijednost – rekao je Katić izražavajući zahvalnost dosadašnjem predsjedniku na suradnji istovremeno upućujući novom na izboru.

Na Skupštini su bili nazočni i dvojica osnivača KUD- a gospodin Ivo Rotar i počasni predsjednik gospodin Ivica Radonić  koji su se javili za riječ i pritom izrazili radost i zadovoljstvo  o radu KUD-a  za postignute rezultate, te čestitali svim članovima a posebno mladima i dijeci što dolaze na probe, uče pjesme, plesove  i  običaje  i tako nastavljaju ono što su oni  započeli  prije 42 godine .

Na kraju je novoizabrani predsjednik  svima zahvalio na ukazanom povjerenju, iznio svoj prijedlog plana rada za ovu  godinu te uručio dosadašnjem predsjedniku zahvalnicu i prigodan poklon.  

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment