Konverzijom i restrukturiranjem vinograda do najboljih selekcija graševine /FOTO/

Autor: D.K.

Vinarija Kutjevo konstantnim planskim ulaganjem u konverziju i restrukturiranje vinograda te u suradnji s vodećim znanstvenim stručnjacima po pitanju klonske selekcije sorata prilagođenih specifičnostima kutjevačkog terroira pospješuje vlastitu proizvodnju.

Restrukturiranje i konverziju vinograda vinarija Kutjevo iskoristila je s ciljem povećanja konkurentnosti kroz prilagodbu postojećih vinograda novim tehnikama upravljanja vinogradom i zamjenu sortimenta visoko kvalitetnim sortama s naglaskom na autohtone sorte te premještanje vinograda na nagibe i položaje koji daju bolju kvalitetu grožđa.

U 2020. godini kroz Vinsku omotnicu vinarija Kutjevo planira zasaditi 14 hektara loznih cijepova na položajima Vetovo, Hrnjevac i Mladica. 

Sukladno planovima na položaju Vetovo 15. travnja krenulo se sa sadnjom sorti Chardonnay i Pinot bijeli, a na 400m nadmorske visine najviših površina položaja Hrnjevac na 2 hektara zasaditi će se najkvalitetnija klonska selekcija sorte Graševina (ukupno 4 klona). 

Prema mišljenju vodećeg stručnjaka za klonsku selekciju graševine prof. Edija Maletića s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Graševina predstavlja najvažniju vinsku sortu Hrvatske. „Graševina je najzastupljenija te izuzetno važna, vodeća sorta koju vole i vinari i potrošači”, kaže Maletić. Napomenimo kako je klonska selekcija izbor klonova tj. vegetativnog potomstva koje pripada istoj sorti te predstavlja postupak kojim se iz populacije sorte izdvajaju trsovi (potencijalni klonovi) kod kojih se uočavaju pozitivne promjene nekog od gospodarski važnih svojstava. „Na ovaj način oplemenili smo i obogatili karakteristike graševine, što će potvrditi i osnažiti reputaciju kraljice hrvatskih vina“, nadodaje Maletić. 

Upravo biranjem najboljih klonova graševine koja predstavlja brend vinarije Kutjevo predstavlja dokaz kako potražnja za vinima, ove najznačajnije sorte, bilježi rast, a iz vinarije se sva pozornost usmjerava na ulaganja i dobivanja visokokvalitetne sirovine upravo od grožđa spomenute sorte. Napomenimo kako je putem Vinske omotnice izvršena konverzija te zasađeno 135 hektra vinograda s ciljem da se u naredne dvije godine zasadi dodatnih 15 hektara čime bi se obnovilo 150 hektara nasada vinove loze, i to na najcjenjenijim mikrolokacijama kutjevačkog vinogorja – Hrnjevac, Vetovo i Vinkomir.

Iskoristite pogodnosti i uz besplatnu dostavu na području Požege i okolice naručite vina vinarije Kutjevo te na svakih naručenih 6 boca ostvarite 1 bocu gratis.

Narudžbe i upite zaprimamo u periodu od ponedjeljka do petka (od 07-15h) na mail adresu: diskont-kutjevo@kutjevo.com ili na kontakt broj 099 489 8308.

Dostava se vrši u roku 24h od zaprimanja narudžbe (u periodu od ponedjeljka – petka). 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88