Konferencija EU Agricultural Outlook 2022

Autor: Z. I.

Održivi poljoprivredno-prehrambeni sustav, iskovan u krizama, bio je tema ovogodišnje konferencije o pogledu na ovu temu te o perspektivi europskog agrara u idućih deset godina. Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski usporedio je podatke iz 2010. i 2020. godine te je zaključio da su EU farmeri sve stariji, a prosječna im je starost 57 godina. Broj nositelja farmi u starosnoj grupi između 25 i 44 godine smanjuje se najbržim tempom.

Sve je manje mješovitih farmi, a i broj poljoprivrednih gospodarstava stalno se smanjuje. U proteklih deset godina smanjio se za 3 milijuna, odnosno 25 posto, na 9,1 milijuna u 2020. godini. Najviše je bilo propadanja mješovitih (kombinacija ratarstva i stočarstva). U 2010. ova je kategorija još uvijek bila dominantna vrsta, s 3,1 milijuna, da bi deset godina kasnije pala na 1,8 milijuna, što je pad od 42 posto, naglasio je povjerenik.

“Ovo je vrlo zabrinjavajuće. Dok specijalizacija pruža ekonomske prednosti, s druge strane, prednosti mješovite poljoprivrede uključuju zatvorene cikluse korištenja hranjivih tvari na razini farme i povećanu otpornost: da imamo više mješovitih, bi li naša ovisnost o kemijskim gnojivima bila ista danas?”, upitao je dodajući da su mješovita gospodarstva koja proizvode hranu na održiv način ona koja nestaju svakim danom.

Što se tiče stočarstva, dok se broj peradi povećao, goveda, ovaca i koza te svinja smanjio se u navedenom periodu. S druge strane, ubrzano raste broj velikih stočnih farmi, dok je malih sve manje. Između 2010. i 2020. godine, njih je ukupno manje za 40 posto, što je velika razlika u odnosu na smanjenje od 7 posto koje se odnosi na one na kojima se ne uzgajaju životinje. Najveći pad doživjele su svinjogojske i peradarske farme i to za pola, na 712.000 u 2020. godini. Brojnost farmi goveda, ovaca i koza smanjena je za 32 posto u navedenom periodu. Kako je pojasnio povjerenik, smanjenje dolazi uglavnom od onih mješovitog tipa, gdje je broj stoke pao za više od 30 posto tijekom desetljeća. Na onima koje su specijalizirane za ovu proizvodnju, broj životinja je ostao gotovo stabilan, sa smanjenjem od nešto manje od dva posto za preživače i manje od jedan posto za odrasle grla.

U svjetlu ovih podataka, povjerenik je naglasio da je hitno potrebno poduzeti korake kako bi se osigurala dugoročna održivost europskog agrara. To uključuje poticanje mladih da se odluče za poljoprivredu kao karijeru, pružanje podrške mješovitim farmama te promicanje održivog načina proizvodnje hrane.

“Naši poljoprivrednici su već pod velikim pritiskom. Moramo se pobrinuti da budu konkurentni u europskom i globalnom tržištu, ali i da pritom zaštite okoliš i pruže kvalitetnu hranu našim građanima. Moramo se založiti za održivi poljoprivredno-prehrambeni sustav koji može izdržati buduće izazove, uključujući i klimatske promjene”, zaključio je povjerenik.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek