Koncert Crvene Jabuke i brojne druge manifestacije povodom Dana grada Lipika

Autor: M.B.

Program za dan grada Lipika - CopyLIPIK – Uz tradicionalnu jubilarnu 10. Fišijadu i koncert Crvene Jabuke u subotu 3. listopada povodom Dana Grada Lipika i ove godine priređuje se bogat program zabavnog, kulturno-umjetničkog i sportskog sadržaja koji je ispunjen zanimljivim gastro druženjima.

Središnja događanja odvijat će se i ove godine u parku u Lipiku, u i oko šatora koji će se nalaziti preko puta zgrade Gradske uprave, a novost je da će se čak tri događanja odvijati u objektu robne kuće «Budućnost» u Lipiku. Bit će ovo pravi «Povratak u Budućnost», gdje nakon što je objekt uništen u Domovinskom ratu, Grad Lipik je u suradnji s lipičkim poduzetnicima uložio napore i priveo objekt svrsi te će poput Kursalona i ova zgrada do svoje konačne obnove zasjati nekim drugim sjajem.

Ajvar fest, Konjske ćufte i palenta, 2. Dan voćara, 10. Fišijada…

Program povodom Dana Grada Lipika započinje u subotu 19. rujna od 10 sati kad se u parku u Lipiku održava 1. Ajvar Fest, festival domaćeg ajvara natjecateljskog karaktera. Tko ima najbolji ajvar saznat ćemo oko 16 sati kad slijedi ocjenjivanje i nagrađivanje najboljih.

Gastro događanja nastavljaju se subotu nakon, 26. rujna od 16 sati u parku u Lipiku u sklopu Dana kulture nacionalnih manjina u Lipiku čiji je nositelj ove godine Talijanska nacionalna manjina. Zajednica Talijana Lipik priređuje u besplatnoj gastro ponudi kao specifičnost talijanske kuhinje palentu i konjske ćufte, a uz kulturno-umjetnički program na talijanskom jeziku očekuje nas prezentacija kulturnih običaja te izložbeno-prodajni štandovi nacionalnih manjina koje djeluju na području Grada Lipika.

Sljedećeg dana, u nedjelju 27. rujna od 10 do 18 sati u lipičkom parku održava se 2. Dan voćara u Lipiku kojem je Grad Lipik u suradnji s partnerima posvetio posebnu pozornost. Tog dana u lipičkom parku održava se sajam voća i voćnih prerađevina, mehanizacije i alata, stručni paneli nakon kojeg će biti organiziran posjet hladnjači Frutarije. Uprizorit će se pečenje rakije, pekmeza, očekuje se zabava uz tamburaše, a u svim kafićima u Lipiku tog dana uz kavu popijete i besplatan sok, donaciju tvrtke Frutarija povodom Dana Grada Lipika.

U 15 sati u nedjelju 27. rujna na stadionu u Lipiku prijateljsku nogometnu utakmicu odigrat će NK Lipik 1925 i Igal FK, nogometaši mađarskog grada prijatelja Igala.

Dodjela priznanja najuspješnijim učenicima osnovnih škola i proglašenje najboljeg sportaša Grada Lipika održat će se u utorak 29. rujna s početkom u 18 sati u Multikulturalnom centru Lipik.

Tradicionalna 13. Dječja biciklistička utrka održat će se u srijedu 30. rujna u 13 sati na tržnici u Lipiku, a od 11 sati tog dana održava se Dan otvorenih vrata MUP-a i Sajam mogućnosti. Na tržnici u Lipiku imat ćete priliku registrirati bicikl, ali i vidjeti mogućnosti obrazovanja prezentirane kroz 9. tjedan cjeloživotnog učenja.

Povratak u Budućnost I, II, III

Događanja u robnoj kući «Budućnost» započinju 1. listopada u 20 sati projekcijom kraćih filmova sa sisačkog Eko film festivala, nastavljaju se u petak 2. listopada u 20 sati nastupom nekoliko rock bendova iz šire regije, dok u nedjelju 4. listopada na Franciškovo od 10 do 20 sati u robnoj kući Budućnost pogledajte Izložbu «Povratak u Budućnost».

Stanovnici Lipika u četvrtak 1. listopada od 13 do 18 sati mogu u sklopu Eko dana saznati nešto više o zaštiti okoliša, obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti. Informacije će pružiti stručnjaci Energetskog instituta «Hrvoje Požar».

Glavna zabavna događanja u subotu 3. listopada u lipičkom parku su 10. Fišijada koja počinje od 15 sati i koncert grupe Crvena Jabuka od 21 sat. Ranije tog dana od 8 sati u društvenom domu DVD-a Lipik održava se Regionalni turnir slijepih u elektronskom pikadu, a od 10 sati u Multikulturalnom centru Lipik šahovski turnir «Andrija Jurković». Od 10 do 12 sati u objektu Dependence Toplica Lipik moći će se razgledati radovi s prošlih likovnih kolonija, a tijekom cijelog dana slikat će se po Lipiku na 19. Likovnoj koloniji «Lipiku s ljubavlju».

Na Franciškovo 4. listopada od 12 sati u organizaciji MK «Iohannites» u parku u Lipiku održava se druženje zaljubljenika motocikala uz humanitarni dio vožnje na motociklu Lipikom za Goranku Bojčić – Romić. Defile motocikala gradskim ulicama je od 17:30 sati.

Za kulturno-umjetnički program za vrijeme Franciškova zaduženo je Društvo Mađara Lipik koje će od 15 sati u parku u Lipiku obilježiti Kulturni dan Mađara te 10. obljetnicu svog društva, a od 17 sati na paviljonu Izvor održava se koncert Puhačkog orkestra Lipik.

Program povodom Dana Grada Lipika privodi se kraju u nedjelju 11. listopada od 15 sati obilježavanjem Međunarodnog dana djevojčica na Tržnici u Lipiku te 13. listopada obilježavanjem 8. obljetnice povratka lipicanaca kad će od 10 do 18 sati biti slobodan ulaz na Državnu ergelu Lipik.

Više iz kategorije