KOMEMORATIVNI SKUP ANTIFAŠISTA U SLOBOŠTINI: Sjećanje na 1368 nevinih žrtava, ponajprije žena i djece  

Autor: DK

SLOBOŠTINA – Sjećajući se tragičnog događaja 16. kolovoza 1942. godine kada je u Sloboštini ubijeno 1368 osoba među kojima je najviše bilo žena i djece  Udruga antifašističkih boraca i antifašista organizirala je komemorativni skup u ovom selu, a nazočila su izlaslanstva antifašističkih udruga iz više hrvatskih gradova, zatim Ivan Fumić, predsjednik Savjeta Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, zamjenik požeško-slavonskog župana Miodrag Grozdanić, izaslanik SDP-a Požeško-slavonske županije Vicko Njavro, predstavnici vijeća srpske nacionalne manjine i drugi.

 Na lokaciji pet bunara u koje su nakon ubijanja bačene žrtve, od kojih  je 1165 bilo s područja planine Kozare u susjednoj Bosni, te 203 iz požeškog kraja, više od 150 sudionika skupa pozdravila je Kata Holjevac, predsjednica Udruge antifašističkih boraca Požege zahvalivši se na odazivu, a požeški paroh Aleksandar Bijelić u objektu crkve srušene tijekom domovinskog rata predvodio je molitvu za poginule.

Nakon recitacija prigodnih stihova izaslanstva udruga antifašističkih boraca iz Požege, Zagreba, Daruvara, Vukovara, te Pakraca i Lipika položila su vijence na lokaciji pet bunara, a sudionici su potom otišli na groblje gdje su u zajedničkim grobnicama naknadno pokopane ove žrtve fašističkog terora.

-Naši najviši dužnosnici često znaju reći da su sva grobišta ista, no očito to nije tako jer ovo u Sloboštini nitko ne čisti i ne održava osim nas antifašista- istakla je Kata Holjevac.

I ovdje su izaslantva poližila vijence i cvijeće, te je paroh Aleksadar Bijelić posvetio grobove, a Pero Miščević, koji je tada živio u obližnjem selu Brđani i preživjeli je  sudionik ovih događaja podsjetio je na tragična ratna zbivanja u ovom kraju.

 

 

 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: