KOMEMORACIJA ŽRTVAMA U SLOBOŠTINI: Ima pokušaja relativiziranja zločina i veličanja njihovih počinitelja, a prešućuju se negativne pojave

Autor: Jelenko Topić

Tradicionalna komemoracija u znak sjećanja na tragično stradanje 1368 osoba 16. kolovoza 1942. godine u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požege okupila je u Sloboštini stotinjak ljudi, te izaslanstva antifašističkih udruga iz Zagreba, Vukovara, Petrinje, Pakraca-Lipika, Slatine i drugih mjesta, kao i organizacije boraca iz Bosanske Dubice. Tu su u pet bunara nakon ubijanja bačene žrtve, od kojih  je 1165 bilo s područja planine Kozare u susjednoj Bosni, te 203 iz požeškog kraja.

-Nacionalna ideologija je težila istrebljenju nekih naroda, a nažalost i danas ima pokušaja relativiziranja zločina i veličanja počinitelja pri čemu se prešućuju negativne pojave u društvu – istakao je izaslanik predsjednika Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić.

Brojna izaslanstva položila su vijence na mjestu pet bunara odakle su žrtve kasnije sahranjene na obližnjem grobištu, gdje su također položeni vijenci i svijeće.

Okupljene je pozdravila predsjednica udruge Požega Kata Holjevac, a obratio se  i predsjednik SDP-a Požeško-slavonske županije Mitar Obradović izrazivši nadu da se takvo nešto nikada neće ponoviti. Tajnik požeških antifašista Kazimir Semunović čitao je ulomke iz poeme „Pet bunara“ koja govori o ovom stradanju nedužnog stanovništva.

Usporedo sa ovim obilježavanjem na obje lokacije pravoslavna crkva je imala parastos za sloboštinske žrtve. Iz nepoznatih razloga nije između njih i antifašista bilo koordinacije tako da je bilo čudno da su ljudi sa parastosa na grobištu dolazili u vrijeme dok je trajala komemoracija kod pet bunara, a uz to čak je bilo i kretanja vozila između sudionika svečanosti.

Nakon komemoracije nastavljeno je druženje sudionika u društvenom domu sela Podsreće, a nastupila je glazbena skupina „Osmjeh“ pod vodstvom Željka Novinca-Kocke.

Foto: J. Topić [FGAL id=259623]

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: