Kome će ponuđeni projekti biti interesantni?

Autor: DK

Prezentacija vodoopskrbe, župan, zamjenik i predst.HBOR-a 3POŽEGA – Predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvoj danas su u velikoj županijskoj vijećnici pobliže upoznali predstavnike lokalnih općinskih i gradskih vlasti kao i gospodarstvenike sa mogućnošću kreditiranja vodoopskrbe i odvodnje.

U nazočnosti požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i njegovog zamjenika za gospodarstvo Željka Jakopovića prezentaciji su bili nazočni i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnika Požege Mario Pilon te načelnici općina Velike Vlado Boban, Kaptola Mile Pavičić i Čaglina Ivan Đurina. Od gospodarstvenika se odazvao neočekivano mali broj.

Prezentacija vodoopskrbe, župan, zamjenik i predst.HBOR-a

-Zamjenik župana Željko Jakopović istaknuo je važnost  vodoopskrbe i odvodnje, uz  potporu HBOR-a, koja će biti interesantna za općine i gradove jer će se imati priliku detaljnije  upoznati sa programom kreditiranja. U drugoj temi će se prezentirati kreditiranje u poljoprivredi počevši od obrtnih sredstava do kapitalnih ulaganja.

Predstavnik HBOR-a Josip Pavković, koji obnaša funkciju voditelja infrastrukture i zaštite okoliša, naglašava kako su došli posebno predstaviti kreditnu liniju koju HBOR ima ugovorenu sa Njemačkom razvojnom bankom „KFW“. Radi se o financiranju projekata vodoopskrbe i odvodnje uključujući i uređaje za pročišćavanje.

-Posebnost kreditne linije je ta što je subvencionira njemačka vlada uz povoljnu kamatnu stopu koja iznosi 3%. Postoji mogućnost i bespovratnih sredstava koja će općine, gradovi i komunalna društva moći ostvariti uz pomoć angažiranih konzultanata – istaknuo je Pavković.

HBOR je predstavio i druge programe koji su zanimljive gradovima i općinama te gospodarskim subjektima.

Na poseban upit o dosadašnjem mogućem kreditiranju objekata  vodoopskrbe i odvodnje  Pavković je naglasio da su tu mogućnost iskoristili Grad Pleternica za gradnju hidrocentrale te nekoliko manjih poslovnih subjekata.

Ostaje za vidjeti koliko će ozbiljno, gradovi, općine i drugi poslovni subjekti, pristupiti i iskoristiti ponuđene mogućnosti.

 

Komentiraj: