Kolinje sa obilje mesnih delicija, ali bez pjesme i druženja /FOTO/

Autor: D.K.

Poput većine, tako je i obitelj Vinka Jagečića iz Biškupaca, iskoristila povoljne vremenske prilike ovih dana za obavljanje tradicionalnog slavonskog kolinja. Do  ove godine to je bio poseban događaj kod Jagečićevih kada se okupljala se rodbina, kumovi,  susjedi i prijatelji. Međutim, ovoga puta zbog strogih mjera zaštite od korona virusa sve je to izostalo. Na ovom velikom poslu radilo je samo nekoliko rabotara i on se umjesto do ručka protegao do mraka.

Jagečići su imali bravca od oko 250 kilograma kojeg  je majka Marija othranila u vlastitom svinjcu tijekom godine.  U  obimnom poslu obrade svinjskih polovica pomogli su susjedi. Posao u guljenju slanine i sala, obradi mesa i nadjevaju kobasice, kulinovih seka i krvavica nastavili su mesari Tona Nemet i Željko Božić. Gazda Vinko je topio mast pripremajući tako friške čvarke. Žene su svoj dio posla radile u kuhinji.  

Susjede Fina i Željka u kuhinji su pripremile doručak – pečenu jetricu s bijelim lukom. Tu je bilo i narezane  prošlogodišnje šunke i kulina. Mama Mara je pripremila staro jelo pod nazivom Tijani, a riječ je bubrezima i mozgu pečenima u maramici od sala. Ovo staro jelo za krmokolj jedino se priprema u biškupačkom kraju. Pila se rakijica i graševina iz Vinkovog podruma. Mesa i prerađevina je bilo u obilju. Za ručak su servirali friške pečene kobasice, zatim krvavica, ruskave čvarci, pečene krmenadle. Ovoga puta zbog poznatih okolnosti izostalo je druženje i pjesma.

Foto: D. Mirković [FAG id=283744]

Više iz kategorije