Književnik Božidar Prosenjak posjetio čaglinsku osnovnu školu

Autor: D.K.

Književnik Prosenjak u Čaglinu u školi 5.4.2016.ČAGLIN – Učenici trećeg razreda Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin bili su ovih dana počašćeni dolaskom posebnog gosta u razred, poznatog pisca za djecu i odrasle Božidara Prosenjaka.

Božidar Prosenjak rođen je 19. kolovoza 1948. godine u Koprivnici. Djetinjstvo je proveo u podravskom selu Kuzmincu. Tamo je započeo svoje školovanje, nastavio ga zatim u Koprivnici, Parizu i Zagrebu, gdje je diplomirao romanistiku na Filozofskom fakultetu. Zaposlio se u Velikoj Gorici kao novinar i urednik kulture u listu i na radiju. Godine 1980. pokreće i više od šesnaest godina uređuje biblioteku “Albatros” u Velikoj Gorici. Uređuje također časopise Matice hrvatske u Velikoj Gorici i Društva hrvatskih književnika u Zagrebu. Od godine 1984. djeluje kao slobodni umjetnik. Član je Društva hrvatskih književnika i Republičke zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske, gdje je niz godina i član Upravnih tijela. Objavljuje prozne, pjesničke, dramske i kritičke tekstove u dnevnom i periodičnom tisku, na radiju i televiziji.

Književnik Prosenjak surađuje u časopisima za djecu “Modra lasta”, “Radost”, “Smib”, “Zvrk” i dr. Radovi su mu uvršteni u zbornike, antologije, školsku lektiru i školske udžbenike. Neki su mu tekstovi prevedeni na vise od 20 svjetskih jezika. Za svoj književni rad primio je više uglednih nagrada, a najznačajnije su “Ivana Brlić-Mažuranić” i “Grigor Vitez” (Zagreb, 1989. za roman Divlji konj”). Prosenjak je i autor zbirka pripovijetki “Sijač sreće”, koja je lektira za učenike 3. razreda.

-Do sada smo već pročitali mnoge njegove priče i pjesme pa smo se radovali što ćemo ga upoznati. Pisac je na zanimljiv način govorio o svome djetinjstvu i školovanju. Pripovijedao nam je o svom strahu od škole i neuspjeha. Ispričao nam je kako je zavolio čitanje i osjetio potrebu da zapisuje svoje doživljaje i razmišljanja. Nakon toga, učenici su mu postavljali pitanja na koja je on strpljivo odgovarao. Bilo nam je zanimljivo i vrijeme provedeno s književnikom brzo je prošlo. Učenici su s velikim zanimanjem slušali književnika koji ih je nasmijavao opisujući događaje iz svog života na temelju kojih su nastale brojne njegove priče – rekla je  Željka Peić, učiteljica 3. razreda u Osnovnoj školi Stjepana Radića Čaglin te dodala kako je školski sat prošao prebrzo i da su se svi složili da takvih zanimljivijih druženja treba biti što više.

U svakom slučaju čaglinski trećaši zapamtit će kao jednu od važnijih poruka s tog susreta koje im je književnik Prosenjak uputio “Uživajte u djetinjstvu, učite i igrajte se! Cijenite sebe, svoj život i zemlju u kojoj živite, kako bi izrasli u dobre, vrijedne i poštene ljude!„

 

Više iz kategorije