Katolička osnovna škola proslavila svog zaštitnika sv. Josipa

Autor: Požega.EU

DSC_1041 (Small)POŽEGA – U obnovljenoj Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, uoči svetkovine svetog Josipa, učenici Katoličke osnovne škole proslavili su prigodnim programom svetkovinu svog Nebeskog zaštitnika i Dan škole. Velik broj roditelja i uzvanika odazvao se slavlju.

Program je svečano započeo pjesmom „Idite k Josipu“ u izvedbi zbora Katoličke osnovne škole pod ravnanjem profesorice Ljube Šolić, nakon čega je profesorica Nada Lodeta pročitala kratko promišljanje o svetom Josipu. Nakon toga uslijedile su recitacije pjesme Tihi svetac Rajmunda Kuparea, koju su izrecitirale blizanke Nika i Iva Miličević. U formi dijaloga, temeljem literarnog rada Magdalene Čolić, u izvedbi same autorice i Filipa Križanca, sveti je Josip došao k nama u Dvoranu sv. Terezije Avilske pa smo ga pitali. „Raspjevani mali katolici“, kako ih je nazvao voditelj programa profesor Ivan Bedeničić, otpjevali su na latinskom jeziku pjesmu „Psallite Deo nostro, psallite“ – „Pjevajte Bogu našemu, pjevate“.

Kako bi se osvijestila potreba učenja jezika, ali i činjenica da je i hrvatski jezik dio svjetske zajednice jezika, sa željom da u molitvi budemo združeni s cijelim svijetom, skupina učenika izrecitirala je molitve na hrvatskom, engleskom, njemačkom i latinskom jeziku, a zbor je još jedanput pokazao kako je pjesma dvostruka molitva.

U nastavku je programa plesna skupina petih i šestih razreda zabavila publiku, a simpatične učenice prvog razreda Marija Fridrih i Margareta Jakobović otpjevale su pjesmu „Ljubičice“.

Pri završetku programa učenici su pokazali svu svoju svestranost i predstavili publici svoje nagrađene uratke. Hana Boban je izrecitirala svoju pjesmu „Predanost“ koja je nagrađena na 4. Susretu hrvatskog duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Posjetitelji su imali priliku čuti i radijsku emisiju pod uredništvom Dore Marije Marić i Leonarde Zelenike, koja je pozvana na državnu razinu natjecanja LiDraNo i tako uvrštena u deset najboljih u Hrvatskoj.

Na koncu svečanosti riječ je preuzeo ravnatelj vlč.mr. Želimir Žuljević koji je čestitao svetkovinu Svetog Josipa. Zahvalio je svima koji su svojom prisutnošću uveličali proslavu Dana škole, krenuvši od gradonačelnika Vedrana Neferovića, njegova zamjenika Darka Puljašića i drugih, a najveću je zahvalu uputio našem biskupu dr. Antunu Škvorčeviću, osnivaču Škole. Učenici su ocu biskupu predali prigodan dar, nakon čega je biskup Antun pozvao sve prisutne da poput svetog Josipa njeguju tišinu jer tišina razumije drugoga.

–Želio bih uistinu da vi, djeco u našoj školi, rastete u svakom pogledu. Želio bih da osiguravate prostore tišine u svojim srcima i da u njima kroz molitvu budete dodirnuti Nebom, onom puninom zakojom vi čeznete i za koju vas je Bog stvorio. S tim mislima i osjećajima čestitam svima vama, učenicima i djelatnicima Dan škole i svetkovinu Svetoga Josipa – zaključio je msgr.dr. Antun Škvorčević

Program je završio uz zvonke zvuke našeg zlatnog zbora i prigodnu pjesmu posvećenu svetom Josipu, zaštitniku lijepe nam Hrvatske i Katoličke osnovne škole u Požegi.

no images were found

Više iz kategorije