Jelen stradao naletom vozila čekao dva dana da ga pokupe!

Autor: Jelenko Topić

LEŠTAT/POŽEGA – Nalet vozila na mladog jelena proteklog petka na županijskoj cesti Kamenska-Zvečevo kod tzv.Lule na predjelu Leštat u brestovačkom kraju još jednom je pokazao dvojbe oko uklanjanja uginulih životinja sa javnih površina. Nakon tog nesretnog slučaja policijski službenici očevidom su obavili svoj dio posla uključujući navodno i obdukciju, no poslije toga više od dva dana životinjska lešina nije pokupljena sa ledine uz navedenu prometnicu. Postavlja se pitanje tko je kriv i tko je odgovoran za takvu situaciju.

Ranije su u takvim slučajevima nastradalu divljač preuzimala lovačka društva ukoliko je do nesreće došlo na njihovom području tj. na površinama lovišta kojim gospodare. No, propisi su izmijenjeni pa je sada tumačenje drugačije.

Zdravko Vujnović, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije

Predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Zdravko Vujnović upoznao nas je sa dopisom Hrvatskog lovačkog saveza upućenog svim lovačkim društvima početkom  svibnja ove godine, a vezano uz preuzimanje stradale divljači sa javnih cesta.

Po tom tumačenju javne ceste nisu dijelovi lovišta, na njima je lov zabranjen, kao što je zabranjeno provođenje bilo kojih mjera i radnji propisanih Zakonom o lovstvu.

-Ulovljena, ranjena i uginula divljač, te njeni dijelovi pripadaju lovoovlašteniku tj. lovačkom društvu, a na površinama izvan lovišta pripada osobi koja provodi zaštitu divljači na tim površinama – stoji u tom dopisu iz čega je razvidno da su prometnice izuzete iz nadležnosti lovaca.

Zbog dobre lovačke prakse da sada u lovačka društva preuzimala uginulu divljač, no propisi nadalje kažu da su za preuzimamje nadležne jedinice lokalne samouprave tj. općine i gradovi, te da oni snose troškove tog postupanja.

Imajući u vidu da se lovcima nakon preuzimanja uginule divljači u najvećem broju slučajeva pripisuju i nastale štete na vozilima Hrvatski lovački savez je preporučio lovoovlaštenicima da ne preuzimaju stradalu divljač sa javnih cesta čega se sada lovačka društva pridržavaju.

Ispada da su za uklanjanje životinja sada nadležni cestari tj. poduzeća koja održavaju prometnicu gdje je došlo do naleta divljači ili pak komunalni redari jedinica lokalne samouprave, odnosno odgovarajuće službe njihovih komunalnih tvrtki. Znajući da je Požeško-slavonska županija relativno mala, kao i njeni gradovi i općine sve navedeno bit će teško ostvarivo jer je i do sada bilo dosta problema sa uklanjanjem uginulih životinja na naseljem područjima.

Komunalne tvrtke za to nisu opremljene i osposobljene jer su slučajevi uginuća životinja rijetki, a za takve zahvate obično nema ni novca. One su nakon preuzimanja lešine obavezne to otpremiti ovlaštenoj tvrtki za zbirnjavanje otpada animalnog porijekla što je novi trošak zbog transporta i uništavanja. Zbog svega toga teško je u malim sredinama pogotovo siromašnim općinama očekivati dosljedno provođenje zakonskih propisa, a uginule životinje često mogu biti izvor zaraze i širenja bolesti.

/Foto: pozega.eu i LS PSŽ/

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: