IZLOŽBA U POŽEŠKOM KAZALIŠTU: Tatjanine “Držačice ugleda”, čitke, vesele i tako bliske /FOTO GALERIJA/

Autor: S.P.

POŽEGA –  Kao prigodan uvod u zbivanja vezana uz Noć kazališta u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega izložene su skulpture akademske kiparice Tatjane Kostanjević koja već dulje vrijeme živi i radi u Požegi. Izložba pod nazivom Držačice ugleda bit će otvorena do 19. studenoga 2016. godine.

Autorica skulptura i spomenika koji su obilježili požeški javni prostor (Sara Babin Vir, Tesla, Matko Peić), predstavlja nam se ponovo malim, sedamdesetak centimetara visokim  interkativnim, veselim, i zanimljivim skulpturama odlivenim u bronci.Lelujave ženske figurice objedinjene su nazivom “Držačice ugleda” i kako kaže autorica, prava su kazališna izložba jer tu je prevlast kreacije nad imitacijom, tu ima groteske, ironije, humora, igre, interakcije…Držačice ugleda, ugled zahvaljuju Terpsihorama jer nastavak su tog ciklusa koji je požeškoj kulturnoj javnosti predstavljen 2012 godine, ali sada se razvio u drugom smjeru. “Ovim se ciklusom bavim dulji niz godina i očito su nepresušni izvor inspiracije… Naime, kada su umjetnik otvori neki novi ciklus na kojem radi, najčešće su to varijacije na temu gdje dolazi do ponavljanja. Pošto se još uvijek ne ponavljam, nastavljam raditi s još više ženskom pričom kiparski zrelom…I zaista bi bilo zanimljivo da se ovakve skulpture u velikoj dimenziji postave na javne površine. Jer, ljudima se sviđaju, čitke su, vesele i oslobođene spomeničke težine,” rekla je autorica.

Skulpture dodaje nose i zanimljiva imena: Vješta, Razvedena  (razvedena po formi), Zaljubljena, Izuvena, Šašava, Koza… uvijek višeznačno, kako bi promatrač mogao ispričati svoju priču za svaku, najčešće osobnu i tu je i snaga interakcije. Držačice ugleda su i  višenamjenski dizajnerski proizvod jer Držačice ugleda, ukoliko im dopustite, rado će vam pridržati omiljene knjige, diplome i priznanja. “Skulpturu si danas rijetko tko može priuštiti, a pristupačan dizajnerski element jednako je zanimljiv u interijeru,” naglašava Tatjana. Izložbu je prigodnim riječima otvorio gradonačelnik Vedran Neferović.

“Kad imate priliku susresti osobu koja Požegu s puno ljubavi doživljava i koja je već u gradu ostavila trag sa svojim radovima, ali s novim vizijama i novim idejama, dobijate i nove motive. Kod nje sam u jednom spontanom razgovoru uočio puno motiva da ovaj naš grad na kulturnom planu osvijesti, da otvori neke nove vizure sa svojim novima radovima. Uz zahvalnost za sve ono što je do sada napravila pozivam je da hrabro, baš kako je prezentirala ovo večeras, promišlja nove ideje a vjerujem kako ćemo se svi zajedno potruditi da ih i ostvarimo jer i njene skulpture njeguju onaj građanski štih na koji smo u Požegi s pravom ponosni,” naglasio je gradonačelnik Neferović.

/Foto: D.Mirković /

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot