Ispitivanje uređaja za zaštitu bilja

Ispitivanje uređaja za zaštitu bilja, savjetodavna hr.Sukladno ″Zakonu o održivoj uporabi pesticida″ svi uređaji za primjenu sredstava za zaštitu bilja moraju se ispitati u Zakonom predviđenom roku. Svrha ovog ispitivanja je utvrđivanje stanja opreme za prskanje, ali i davanje savjeta i smjernica od strane stručnog ispitivačkog tima. Ispitivanje mogu provoditi samo ovlaštene organizacije Ministarstva poljoprivrede.

Sve zainteresirane stranke trebaju se prijaviti na ispitno mjesto, a pri dolasku trebajuponijeti osobne podatke, OIB i sve tehničke podatke uređaja koji se zatim unose u računalni sustav Ministarstva. Nakon toga se  pristupa vizualnom pregledu, kontroli manometra, provjeri crpke, protoka i prostorne raspodjele mlaznica.

Kako bi ispitivanje prošlo što brže i lakše, vlasnici svoj uređaj trebaju pripremiti prije dolaska na način da gatemeljito očiste iznutra i izvana korištenjem sredstava za čišćenje. Potrebno je očistiti sve filtere (pročistače), tlačni filter, filter spremnika i filtere mlaznica. Mlaznice treba rastaviti i očistiti ih mekanom četkicom ili strujom zraka (kompresorom). Treba se provjeriti regulatorni sklop, ispravnost i funkciju glavnog ventila, razvodnih ventila i provjeriti rad svih mlaznica teprovjeriti nepropusnost cijevi, posebice na spojevima. Očita oštećenja popravljuju se unaprijed, a istrošenu ili oštećenu mlaznicu potrebno je zamijeniti. Istrošenost mlaznice provjeri se mjerenjem protoka svake mlaznicu u jednoj minuti u odnosu na novu mlaznicu (referentnu). Ako je protok mlaznice 10% veći od protoka nove – mlaznica mora biti zamijenjena novom. Također se treba provjeriti stanje crpke, pogotovo razinu ulja i tlak u komori te pravilnu zaštitu kardanskog vratila. Po uspješno obavljenom pregledu svaki uređaj dobit će naljepnicu i potvrdu na kojoj je označeno važenje izdanog certifikata koji za nove uređaje proizvedene nakon 01.01.2013. iznosi 5 godina, a za sve ostale uređaje iznosi 3 godine.

U slučaju manjih kvarova servis će osiguravati serviseri tvrtke Leško d.o.o.

Ispitivanja će se održavati u četvrtak,11.rujna, u Kaptolu, u prostorijama Općine i Vetovu, u prostorijama PPK Kutjevo. U petak, 12. rujna, ispitivanje je u Pleternici, u prostorijama PPK Kutjevo i Velikoj, također u prostorijama PPK Kutjevo. Sva ispitivanja se odvijaju u vremenu od 8 do 16 h. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na web stranicama Agro elektronike, www.agro-elektronika.com ili na broj telefona 031/352 303.

(Foto:Ilustracija, savjetodavna.hr)

0 Comment

Send a Comment