Investitori potiču gradnju komunalne infrastrukture na čemu se intenzivno radi

Autor: Jelenko Topić

JAKŠIĆ – Općina Jakšić pripremila je dokumentaciju, te dobila građevinsku dozvolu za izgradnju komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni. Riječ je o 80 posto tih radova koji će stajati 6,5 milijuna kuna plus PDV.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

-Čekamo natječaj za dobivanje sredstava Europske unije putem nadležnog ministarstva, a najavljeno je da će biti objavljen tek u srpnju i to kroz Ministarstvo obrta i poduzetništva – kaže načelnik jakšićke općine Ivica Kovačević i dodaje da su izabrali izvođača radova tvrtku “Jurčak niskogradnja” iz Požege.

Čini se da ovdje investitori potiču gradnju komunalija. Naime jedan od njih prikuplja dokumentaciju za izgradnju tvornice za preradu voća u marmeladu, kompot i džemove u koju bi uložio sedam milijuna eura.

Drugi ulagač planira izgradnju bioenergetskog postrojenja vrijednog 3,5 milijuna eura, a imalo bi snagu 1 megavat električne i 0,8 megavata toplinske energije. Toplinsku energiju bi uzimala i navedena tvornica za preradu voća.

Ovim ulaganjima očekuje se značajan iskorak u zapošljavanju radne snage jakšićkog kraja a posebno u poljoprivredi koja je, kako ističe načelnik Kovačević. glavna gospodarska grana na njihovom području.

-Naša Općina ima ukupno 3.280 hektara poljoprivrednih površina od toga je bilo državnog zemljišta 1.050 hektara, Programom raspolaganja  državnim poljoprivrednim zemljištem smo glavninu prodali, a jedan dio vratili bivšim vlasnicima. Zakup, kupovinu i vraćeno zemljište, 930 hektara rade naši vrijedni vlasnici OPG-ova. Tako smo dugogodišnjim intenzivnim radom stvorili  preduvjete razvoja malih OPG-a koji će moći odgovoriti na sve potrebe naših ulagača koji planiraju investirati u industrijsku zonu posebno tvornicu za preradu voća – zaključuje Kovačević.

Više iz kategorije