Investicije u gradu Požegi jedino moguće uz kreditno zaduženje

Autor: D.K.

POŽEGA – Kreditno zaduženje grada Požege u iznosu od 35 milijuna kuna koje se planira za iduću godinu jedino može jamčiti da će se provesti zacrtani projekti koji se dugo čekaju, a da su od velikog su interesa.

U planu je provođenje brojnih projekta, od izgradnje dječjeg vrtića, rekonstrukcije Trga sv. Terezije Avilske, sportske dvorane uz Osnovnu školu Dobriše Cesarića do izgradnje bazena i rekonstrukcije pješačke zone te uređenja nekoliko gradskih ulica. Sve je te projekte najavio na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Požege Vedran Neferović s kojim su bili njegovi zamjenici Mario Pilon i Darko Puljašić te predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić.

-Zgrada dječjeg vrtića “Pod gradom” stara je gotovo 40 godina, to je montažna gradnja, neadekvatna i energetski i prostorno. Napravili smo projekt izgradnje novog dječjeg vrtića, lokacija je svega tisuću i pol metara udaljena od središta grada, a dobit ćemo vrtić po standardima koji mogu zadovoljiti oko 200 djece svih dobnih skupina. Vrijedost tog projekta je oko 12 milijuna kuna. Taj smo iznos planirali kroz kredit no naravno da ćemo pratiti tijekom godine mogućnosti za neke od natječaja ili sredstava pomoći jer ovakvi projekti ne mogu se financirati preko resornog ministarstva – istakao je gradonačelnik Neferović i nastavio kako zgrada jaslica koja se sada koristi namjera dati na upravljanje braniteljskim udrugama i na korištenje za Dom branitelja ili muzej.

Na tiskovnoj konferenciji je bilo i riječi o drugim projektima koji su, kako je naglasio gradonačelnik Neferović, od velike važnosti i koji su već dugo očekivani.

-Drugi projekt koji će biti financiran sredstvima kredita je sportska dvorana i dogradnja učionica OŠ Dobriše Cesarića. Niti jedna od tri gradske osnovne škole u Požegi nema svoju adekvatnu dvoranu, ali OŠ Dobriše Cesarića jedina zadovoljava prostornu mogućnost za izgradnju dvodjelne sportske dvorane. Vrijednost projekta je oko deset milijuna kuna -pojašnjava gradonačelnik Neferović i dodaje kako je rekonstrukcija Trga sv. Terezije treći projekt po redu projekt koji je u planu za narednu godinu.

Već se duže vrijeme iznalaze razna rješenja oko rekonstrukcije Trga sv. Terezije Avilske što je prema svemu sudeći sada došlo i do početka konačne realizacije tog zahtjevnog projekta.

-Građevinska dozvola već postoji koja ističe krajem godine. Mi moramo započeti s radovima. Ovaj prostor potreban je i zbog kvalitete života u Požegi, ali i zbog činjenice da je Požega središte Biskupije i mora imati dostojan prostor ispred katedrale. Treba imati na umu da se u sklopu vjerskog turizma mogu ostvariti i dodatni prihodi. Preduvjet je  uređenje trga, čija je vrijednost oko 12,5 milijuna kuna. Na redu je i rekonstrukcija gradskih bazena, projekt vrijedan oko osam milijuna kuna, a namjera je urediti otvoreni bazen olimpijskih dimenzija te napraviti manji bazen s novim sadržajima ali i s pratećim suvremenim tehničkim poboljšanjima poput filtriranja vode i njenog dogrijavanja – dodaje Neferović ističući i kako bi pješačka zona trebala doživjeti rekonstrukciju i poboljšanja posebice u dijelu Cehovske i Mesničke ulice u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna, a planirano je i uređenje i obnova  gradskih ulica Industrijske, Dragutina Tadijanovića, Ervine Dragman,  te Željezničke i Radničke ulice u Vidovcima.

O pojedinostima kreditnog zaduženja govorio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon koji je naglasio kako bi kredit trebao biti uz poček od četiri godine te da bi 2019. godine krenula otplata na 11 godina.

-Grad Požega i do sada je imao kreditno zaduženje iz 2003. i 2006. godine. Kredit iz 2003. godine završava ove godine u prosincu, na to smo računali. Drugi kredit iz 2006. godine završava 2019. godine i zbog toga smo išli na poček od četiri godine. Naš proračun će, a time i naši sugrađani, u slijedećim godinama plaćati manje iznose kredita no što su plaćali, a dobit ćemo 35 milijuna kuna za investicije koje su vrlo značajne za Grad Požegu – istakao je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

Kako će u konačnici na sve odgovoriti vijećnici grada Požege, koji moraju za sve to dati odobrenje, ostaje za vidjeti već na prvoj sjednici Gradskog vijeća.

Više iz kategorije