Imamo ogroman potencijal koji moramo pametno iskoristiti

KUTJEVO – O blagdanu Male gospe slavi se i Dan Grada Kutjeva kojom prilikom je održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Sjednici je prethodilo polaganje vijenaca za poginule branitelje kod centralnog križa na groblju u Kutjevu. Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Kutjeva, županije i braniteljskih udruga.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorila je Josipa Miličević, pozdravila sve nazočne te u uvodu istaknula povijesnu i kulturnu važnost Kutjeva te planove o ulaganjima u gospodarstvo i turizam.

– Kutjevo je brand, prepoznatljiv u Hrvatskoj i izvan njenih granica. Kutjevo mora vratiti svoj sjaj, moramo se izboriti za svoju poziciju top turističke destinacije kontinentalnog turizma i to znati kapitalizirati. Moramo objediniti sve ono što ovaj kraj može ponuditi od poljoprivrednih proizvoda, vinskih podruma, kvalitetnih vina, vinskih cesta, ugostiteljskih objekata i biti nezaobilazna destinacija i grad u koji će se turisti rado vraćati, a istovremeno stvoriti nova radna mjesta i zaustaviti zabrinjavajući trend odlaska mladih obitelji – naglasila je Miličević. Iskazala je i zadovoljstvo velikim odazivom gostiju sjednici jer smatra da su svi prisutni na taj način iskazali namjeru pružanja potpore, a sve u svrhu ostvarivanja boljeg i kvalitetnijeg života svojih sugrađana.

Gradonačelnik Grada Kutjeva, Josip Budimir, u svom govoru podsjetio je na teško i nesređeno stanje koje je zatekao u gradskoj upravi nakon dolaska te najavio skorašnje izvješće revizije koje će potvrditi njegove riječi. No, unatoč svim problemima i preprekama, došlo je do dogovora sa tvrtkama i dobavljačima kojima je Grad bio dužan, te su se stvorili uvjeti za daljnje projekte.

– Dvorac će uskoro postati hotel sa četiri zvjezdice, gradit će se novi vrhunski podrumi te Kuća graševine za čiji idejni projekt su nam odobrena sredstva iz Ministarstva turizma. Tu je i plan da se napokon realizira projekt vinskih cesta jer to nije puko asfaltiranje nego prilika za ukupno pokretanje gospodarstva u našem kraju. Taj projekt obuhvaća vinare, vinogradare, razne obrtnike, smještajne kapacitete, vinske kuće, ugostiteljstvo, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a Europska unija ga financira u iznosu 99%. – istaknuo je Budimir.

Grad Kutjevo je uz sve nabrojane projekte dobio i smeđu signalizaciju, a prijavljen je iprojekt izgradnje kanalizacije u Bektežu i Vetovu dok je javni natječaj za Program energetske obnove obiteljskih kuća u tijeku. Planira se uvođenje LED rasvjete i postavljanje solarnih ćelija, izrađuje se projekt novog vrtića, planira se izgradnja reciklažnog dvorišta s Pleternicom i Čaglinom, izgradnja pješačke staze na Vinkomiru, rekonstrukcija Ulice Republike Hrvatske te dva kružna toka.

Gradonačelnik je iskazao želju za nastavkom dobre suradnje sa ostalim gradonačelnicima i načelnicima u Požeško slavonskoj županiji, županom, ali i suradnji sa svojim sugrađanima.

– Građane molimo za strpljenje jer pred nama je dugotrajan proces koji se ne može realizirati preko noći, ali rezultat neće izostati. Moramo razvijati kontinentalni turizam i svi ćemo od toga imati koristi. Čitav grad i njegova mjesta će živjeti i stvarat ćemo prostor za nova zapošljavanja kao i izgradnju i širenje Kutjeva. Imamo ogromni potencijal koji moramo pametno iskoristiti sa svim raspoloživim fondovima i ljudima. Na prvo mjesto stavljamo stručnost, poštenje i upornost, a u tom smislu dokazivat ćemo se vlastitim primjerom- zaključio je Budimir.

U ime svih gradonačelnika i načelnika obratila se nazočnima i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja je zaželjela puno uspjeha u radu novoj gradskoj vlasti što je također upućeno i od strane župana Alojza Tomaševića i saborskog zastupnika Franje Lucića.

Ove godine su uručene zahvalnice. Tako je Vladi Pokrajine Tirola uručena zahvalnica za doprinos u humanom radu na području Grada Kutjeva dok je za Aniti Katić iz Šumanovca uručeno priznanje za razvoj društvenih odnosa, obrazovanja, kulture i drugih javnih djelatnosti. Za postignute rezultate u borilačkom sportu zahvalnicu je primio Tomislav Ivčetić iz Vetova.

no images were found

 

 

0 Comment

Send a Comment