Hrvatski novinari u Kutjevu d.d.: “Imamo vino koje nikad nikog nije ostavilo ravnodušnim”

KUTJEVO – Kutjevo d.d. jučer je ugostilo tridesetak novinara hrvatskih medija te goste iz Crne Gore na obilježavanju tradicionalnog Martinja koji se u ovom vinorodnom kraju njeguje od davnina. Za goste su upriličili obilazak Vile Vinkomir i starog kutjevačkog podruma.

Mladen Pavić, član Uprave Kutjeva d.d.

– Kutjevo d.d. je od 1232. prolazilo različite razvojne faze i preživjelo različite vlasnike. Istaknuo bih obitelj Turković koja je dala najznačajniji doprinos u vinogradarskoj proizvodnji. Danas je Kutjevo d.d. podijeljeno u tri sektora: vinogradarsko-vinarski s proizvodnjom od oko pet milijuna litara vina godišnje, potom ratarski sektor gdje je Kutjevo d.d. značajni proizvođač certificiranog sjemena, posjedujemo vlastite silose i mlin i naši su pekarski proizvodi zastupljeni na lokalnom tržištu. Treći sektor je stočarstvo s tovom junadi i Papukom kao klaonicom i preradom mesa. Od danas imamo i novi proizvod, a to je domaća svinjska mast sa začinima – istaknuo je Mladen Pavić, član Uprave Kutjeva d.d. koji je odnedavno na čelu te tvrtke.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

Dobrodošlicu je novinarima iskazao i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.
– Kutjevo je jedan od najmanjih gradovima u Hrvatskoj, ali imamo ono nešto što nas čini velikima i poznatima u svijetu, a to je vino. Vino koje nikoga, a nadam se ni danas vas neće ostaviti ravnodušnima. Vi novinari imate mogućnost i snagu da potezom pera kažete nešto o pojedinoj sredini. Nadam se da ćete ono lijepo o Kutjevu, vinu i Kutjevu d.d. pronijeti dalje – rekao je gradonačelnik Budimir istaknuvši da Grad i tvrtka Kutjevo d.d. imaju itekako dobru suradnju.

– Građani Kutjeva dosta očekuju od tvrtke Kutjevo d.d. koja je nositelj razvoja naše sredine. Poznavajući gospodina Pavića, njegovo znanje i stručnost vjerujem da nas sve skupa očekuju bolji dani – dodao je Budimir.

Josip Vitez, direktor prodaje i marketinga u Kutjevu d.d

Josip Vitez, direktor prodaje i marketinga u Kutjevu d.d. istaknuo je da je ovogodišnja berba za Kutjevo d.d. bila jako uspješna.

– Količine nisu kao prijašnjih godina, ali zato očekujemo itekako dobru kvalitetu vina. Budućnost će pokazati hoće li biti tako – istaknuo je Vitez te novinarima ponudio na degustaciju nekoliko sorata vina za koje je Kutjevo d.d. tijekom 2015. godine na različitim natjecanjima dobilo nagrade i medalje.

Degustaciju u starom Kutjevačkom podrumu dodatno je začinio prof. Darko Misirača na gitari.

Nakon toga održan je i tradicionalni obred krštenja mošta u vino, a gostima je poslužena večera s ponudom jela iz projekta “Muzej u loncu” koja je za ovu prigodu izabrala i pripremila ekipa Gradskog muzeja Požega. Sve to naravno uz dobre tamburaše.

/Foto: D.Mirković /

0 Comment