Hrvatska stranka umirovljenika “na papiru” u koaliciji sa SDP-om a podržava HDZ

Autor: D.K.

HSUPOŽEGA – Na konferenciji za novinare Županijskog odbora HSU-a njegov predsjednik Branimir Šćulac osvrnuo se na protekli period od lokalnih izbora do danas kao i na aktualnu problematiku vezanu uz “još uvijek” postojeću koaliciju sa SDP-om kako na gradskoj razini Grada Požege tako i županijskoj u Županijskoj skupštini.

-Bez obzira na sve potrese, bez obzira na sve neugodnosti, bez obzira na sve pohvale i na sve kritike mi idemo svojim putem, želimo da ostvarimo ono što smo zacrtali i želimo da se vidi i da dokažemo svima da nam je u centru zbivanja umirovljenik i umirovljenica – naglasio je predsjednik Županijske organizacije HSU-a Branimir Šćulac.

HSU je imala županijskog vijećnika ali više nema

Vezano za Županijsku skupštinu HSU je javno progovorio kako više nema svoga vijećnika unatoč odluci i dogovoru postignutom 6.lipnja 2013. godine.

-Na potpuno ne objašnjiv način koalicijski partner SDP bez ikakvog objašnjenja i ničim izazvan početkom ove godine bez poštivanja odredbi potpisanog sporazuma naročito kada se radi o usaglašavanju i dogovaranju kao i dogovornom rješavanju eventualnih nesuglasica, potajno bez da o tome obavijesti svog koalicijskog partnera aktivirao ponovno mandat u Skupštini svog izabranog člana. Tako je HSU dovedena u vrlo nezgodnu situaciju i ne informiranost. To samo pokazuje koliko se prljavo radi u ostvarivanju vlastitih ciljeva i koliko se malo skrbi o umirovljenicima jer se na ovaj način onemogućilo da se o istima organizira skrb na samom izvoru informacija i mogućnostima. Želim to objasniti jer ako nas nema na toj Županijskoj skupštini onda smo daleko od izvora informacija onda smo daleko od mogućnosti na reagiramo direktno tamo gdje se to radi – rekao je Branimir Šćulac.

Za pretpostaviti da je vraćanje mandata SDP-ovog izabranog člana u Županijskoj skupštini odgovor na davanje glasa umirovljenika za proračun Grada Požege za 2014.

Prihvaćanjem “jeftinih amandmana” gradonačelnik dobio privolu za podršku ovogodišnjem proračunu

Od ukupno deset upućenih amandmana na Gradskom vijeću prihvaćeno je njih osam a već četiri su realizirana u svom izlaganju iznosi predsjednik HSU-a za Grad Požegu Svetislav Marić.

Uvedena je autobusna linija za Industrijsku zonu što je prošireno i na Gradske i Crkvene vrhovce, riješeno je plaćanje troškova za odlazak umirovljenika za na liječenje,  Osijek, Slavonski Brod, Zagreb. prihvaćeno je i pokrivanje troškova za edukaciju umirovljenika za rad na računalima i kao još jedna inicijativa umirovljenika je i ta što bi ovih dana trebale biti postavljene nadstrešnice na autobusnim stajalištima.

Namjerno ili ne gospodin Svetislav Marić izostavio je naglasiti da je prijevoz umirovljenika na liječenja ograničen na njih samo deset u jednom mjesecu što u maksimalnom iznosu sa povratnom kartom izdvajanje iz proračuna nije više od 2.000 kuna. Za umirovljenike značajno a za grad neznatan iznos gledajući koliko se izdvaja i plaća u druge (ne)potrebne svrhe.

-Mi ćemo gradskim vlastima biti za petama za ova ostala četiri amandmana – naglasio je Marić.

Umirovljenici u “zakupu poslovnog prostora” za kojeg nikad nije bio raspisan natječaj 

Na upit novinara o “dobivanju” reprezentativnog prostora od Grada Požege gospodin Marić ispravio taj navod i rekao da su oni dobili prostor u “zakup” za kojeg “misli” da ga plaćaju negdje oko 100 eura mjesečno. Natječaja nije bilo.

-Mi smo napisali zahtjev kojeg sam ja osobno ovjerio, potpisao ga i poslao u gradsku kuću. Kako su oni vijećali, uglavnom mi smo dobili zaključak da je riješeno da se iznajmljuje nama na četiri godine taj prostor s tim da ga mi uredimo, krečili smo krpali zidove, postavili vrata i tako – istaknuo je Marić.

Daljnja suradnja sa SDP-om?

Pomalo bez jasnog stava i ishoda u konačnici umirovljenici ne znaju dalju sudbinu potpisane koalicije. Postoje mnogi dogovori regulirani međusobnim ugovorom koji se prema svemu sudeći više ne poštivaju.

-Raskid nije pokrenut, govorim o gradu. Mi nismo pokrenuli raskid, raskid još nitko nije pokrenuo. Mi to ne želimo. Mi želimo ostati u odnosima ali se želimo ponašati partnerski – pojasnio je Branimir Šćulac.

Na konferenciji su se obratili i umirovljenici iz drugih gradova i općina, Pleternice, Kutjeva, Kaptola, Velike i Čaglina koji su su istaknuli da je suradnja na lokalnoj razini sa načelnicima odnosno gradonačelnicima relativno dobra i prihvatljiva te da nailaze na razumijevanje u potrebi umirovljenima za ono najnužnije a u granicama mogućnosti koje imaju lokalne zajednice.

Nedorečenosti i vacum prostor na županijskoj razini i na razini Grada Požege sa “koalicijskim”partnerom ostaje nam samo za pratiti razvoj situacije iako se teško može vjerovati da će od te koalicije u budućnosti išta i biti.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot