Hoćemo li se naći u ne(u)branom grožđu?

Autor: PROMO

Gospodarska kriza prouzročena virusom COVID – 19 sa svojim negativnim učincima, prije svega s padom opće potrošnje prouzročila je tektonske poremećaje u prodaji vina što će vrlo brzo dovesti do gomilanja velikih zaliha koje će onemogućiti proizvodnju i skladištenje novih vina te ugrožavati svakog vinogradara i vinara ponaosob.
Josip Ređo, kandidat MOST-a u V. izbornoj jedinici i i bivši Predsjednik Uprave Kutjeva d.d., Đakovačkih vina d.d. i Kutjevačkog podruma d.o.o. i nekadašnji Predsjednik Udruženja vinarstva upozorava: “Značaj vina za našu Slavoniju je iznimno velik i shodno tome izražavamo bojazan da će najveći teret krize pasti na leđa primarnim proizvođačima grožđa jer postoji i više nego realna opasnost da proizvedene količine neće biti otkupljene ili će biti otkupljene po izuzetno niskim cijenama i da je to upravo jedan od prvih nadolazećih problema koji će se morati prioritetno rješavati.”

Proizvodnja grožđa u Republici Hrvatskoj u 2019. godini iznosila je oko 110.000 t, što je ekvivalent oko 75 milijuna litara proizvedenog vina.
Shodno svemu, MOST nezavisnih lista predlaže da nadležno Ministarstvo po hitnom postupku donese odluke o potporama za destilaciju viškova vina i krizno skladištenje kako opstojnost vinogradarske i vinarske proizvodnje ne bi došla pod znak pitanja.
Shvaćajući važnost poljoprivrede za hrvatsko gospodarstvo i očuvanje ruralnog dijela hrvatskog teritorija te uzimajući u obzir da je domaća proizvodnja hrane ujedno i sigurnosno pitanje, Most će se u novom mandatu snažno zalagati da se poljoprivreda odredi kao strateška gospodarska grana i da se u skladu s tim hitno otpočne s rješavanjem problema u poljoprivredi.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88