Graševina Branka Mihalja šampion „Vinkovite“, Zorica Tandara dobila zlato

Autor: DK

KUTJEVO/ BUKOVLJE- Udruga vinogradara i vinara “Igrač” Bukovlje-Vranovci kraj Sl. Broda organizirala je tradicionalno ocjenjivanje mladih vina, jedinu manifestaciju ovakvog karaktera u Hrvatskoj.

Ocjenjivana su vina s područja te općine, ali i mlada vina iz čitave Slavonije pa i šire. Ova 14. priredba prerasla je u međužupanijsko natjecanje jer je ocjenjeno čak 110 uzoraka iz tri slavonske županije i dijela Podunavlja.

Vina je ocjenjivao stručni sud na čelu kojega je bio Ivan Marinclin, glavnim enologom i direktorom Vinogradarstva i vinarstva Kutjeva d.d.

Ivan Marinclin, predsjednik stručnog povjerenstva, glavni enolog i direktor Vinogradarstva i vinarstva Kutjeva d.d.

– Odradili smo veliki posao u kratkom vremenu, 89 uzoraka 89 vina bijelih i ostalo crne sorte. Godina je bila teška za vinogradare, bilo je dosta kiše i problema, ali vinski je bila jako dobra što pokazuju i vina koja smo danas kušali. Jedanaest zlata i 66 srebra, rezultat je natjecanja što je fantastično tim više što su organizatori prikupili uzorke iz ovih vinogorja ali i iz svih susjednih vinogorja što je svojevrstan presjek čitave regije – kazao je Marinclin.

Branko Mihalj i Marko Milaković

Šampioni Vinkovite su kod bijelih vina Graševina iz 2016. vinarije Mihalj iz Kutjeva vlasnika Branka Mihalja, a kod crnih vina Cabernet sauvignon Marka Milakovića iz Mandićevca kraj Đakova.

Branko Mihalj i Mario Jurković, novinar Radio Slavonije

Među brojnim vinarima u Slavoniji, istakla se ovom prigodom i jedna od rijetki vinarki, Zorica Tandara iz Kutjeva, koja se proizvodnjom vina, primarno graševine, intenzivno bavi od 2003. godine. O somelierstvu je, kaže, učila od vrhunskih enologa i iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. Zoricina graševina osvojila je u Bukovlju zlato s 85 bodova, samo bod manje od šamiponske.

Ova vina kušao je i  naš kolega sa Radio Slavonije Mario Jurković pohvalivši njihovu kvalitetu u što ne sumnjamo.

Izvor i foto: pozega.eu, M.J. i Radio Slavonija

Više iz kategorije